Zdravje

V Mikroneziji potrdili prvi primer novega koronavirusa

V oddaljeni Mikroneziji v Tihem oceanu so danes potrdili prvi primer novega koronavirusa. Mikronezijski predsednik David Panuelo je ocenil, da so razmere alarmantne, a je hkrati prebivalce v televizijskem nagovoru pozval, naj ostanejo mirni.

Predsednik Mikronezije, ki ima okoli 100.000 prebivalcev, je povedal, da so okužbo odkrili pri članu posadke vladne ladje Chief Mailo, ki je bila na popravilu na Filipinih. Okuženi in njegovi sodelavci zaradi tega ostajajo na ladji, ki je zasidrana v laguni in je pod stalnim nadzorom.

“Brez panike, razmere so pod nadzorom,” je še dejal, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Šole, cerkve in celotno gospodarsko na otoku pa ostajajo še naprej odprti.

Oddaljene otoške države v Tihem oceanu so bile doslej med najuspešnejšimi na svetu pri preprečevanju vnosa okužb z novim koronavirusom. Države so zaradi tega zgodaj zaprle meje, ne glede na škodo za od turizma odvisna gospodarstva.

Vanuatu, Solomonovo otočje, Marshallovo otočje, Samoa in sedaj Mikronezija sicer ne sodijo več med države brez okužbe z novim koronavirusom. Ob tem je treba dodati, da nobena od teh držav še ni potrdila prenosa okužb znotraj svoje skupnosti.

Brez okužbe z novim koronavirusom so še Kiribati, Nauru, Palau, Tonga in Tuvalu.

Zelo previdna strategija, ki so jo ubrali na pacifiških otokih, je bila posledica strahu pred posebno ranljivostjo teh držav zaradi slabe zdravstvene infrastrukture ter velikega števila zdravstvenih težav, kot sta prekomerna telesna teža in bolezni srca, še poroča AFP.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button