Izobraževanje

Se bom v času “absolventa” polenil? Kdaj izkoristiti absolventski staž?

Se bližaš koncu študija in ne veš, ali bi izkoristil "absolventa"? Ali pa bi preprosto rad načrtoval svojo nadaljnjo študijsko pot? Preveri razloge, zakaj so nekateri študenti izkoristili absolventski staž in zakaj ga niso.

Ob posvetu z nekaterimi študenti smo zbrali najpogostejše razloge, zakaj izkoristiti absolventski staž in zakaj ne. Z njihovo pomočjo lahko premisliš, kaj je prava odločitev zate.

Absolventski staž sem izkoristil zaradi:

Izkušenj in denarja

Preskok iz statusa študenta na nezaposleno osebo je velik. Zato mladi pogosto raje študirajo dodatno leto in pridobijo nekaj izkušenj ter denarja. Zelo ti bo pomagalo, če boš opravljal študentsko delo iz področja svojega študija, ker boš kasneje lažje zaposljiv. Potencialnim delodajalcem verjetno ne bo mar, da si študiral eno leto več, če si to leto počel nekaj, zaradi česar boš službo opravljal lažje in hitreje kot drugi.

Izboljšanja ocen

Sploh na težjih faksih, kot je recimo Pravna fakulteta, študenti vzamejo dodatno leto, da opravijo zadnje izpite in morda izboljšajo kako starejšo oceno, s katero so nezadovoljni. To je pomembno predvsem, če bi rad študij nadaljeval nekje, kjer je običajno omejitev. Tudi z diplomsko ali magistrsko nalogo boš verjetno bolj zadovoljen, če si boš zanjo vzel čas, pazi samo, da se ne poleniš.

Potovanj po svetu

Študentska leta so odlična za potovanja po svetu in spoznavanja samega sebe. Pojdi v Gambijo kot prostovoljec, na Portugalsko z Erasmusom, na običajno potovanje v London, možnosti je ogromno. Nič ni narobe tudi, če za potovanja izkoristiš absolventski staž – dokler ostaneš produktiven!

absolvent, študij, izkoristiti absolventski staž, zakaj izkoristiti absolventski staž, zakaj izkoristiti absolvent, izboljšanje ocen, zviševanje ocen, izkušnje, delovne izkušnje, študentsko delo, potovanje, erasmus, prostovoljstvo, starši, bolonjski sistem, izpiti, absolvent na vsaki stopnji, absolvent in štipendija
Dodatno leto dobro izkoristi in ostani produktiven.

Absolventskega staža nisem izkoristil zaradi:

Izgubljenega časa in polenitve

Študenti se pogosto bojijo, da se bodo v dodatnem letu polenili, sploh če nameravajo študij nato nadaljevati. Absolventski staž ni izgovor, da se poleniš in si pustiš izpite, ki bi jih brez problema opravil leto prej. Če je to tvoj namen, raje premisli, če je dodatno leto študija vredno. Večkrat študenti prav tako načrtujejo, da bodo absolventski staž raje koristili na naslednji stopnji študija, ker se jim zdita dve dodatni leti študija zapravljen čas.

Razočaranih staršev

Veliko študentov se počuti, da bi bili njihovi starši razočarani, če bi študirali dodatno leto. Ni nenavadno, če starši ne razumejo, da se zna študij zavleči. Kljub temu pa ne pozabi, da gre za tvoje življenje in tvoje odločitve. Tudi tebi je bil prehod iz srednje šole na faks verjetno težak, vendar si po nekaj izpitih, ki jih nisi opravil v prvo, ugotovil, da ne gre za enako zadevo. Če ti mnenje staršev veliko pomeni, se o tem dobro pogovorite.

Premalo znanja

Absolventski staž lahko izkoristiš tako na prvi kot na drugi stopnji. Prav tako lahko enkrat zanj prejemaš štipendijo. Študenti si absolventa večkrat prišparajo za vsak slučaj, če se jim kaj zalomi na magistrskem študiju, ampak za to ni potrebe, saj ga lahko izkoristiš tudi na dodiplomskem študiju. Nekaj drugega pa je seveda, če ne želiš študirati dve dodatni leti.

 

Mojca KUPČIČ
Unsplash

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button