ZdravjeŽivljenjski slog

9 razlogov, zakaj seks ni samo zabaven, temveč tudi dober za tvoje zdravje

Seks ima številne koristi – po njem (in med njim) se počutimo srečnejše, mirnejše in bolj povezane s partnerjem. Kako pa seks vpliva na naše zdravje? Ne boš verjel – seks ni samo prijeten, temveč tudi zdrav.

Seks lahko povzroči sproščanje močnih možganskih kemijskih snovi in pomaga uravnotežiti spolne hormone. Prav tako pa poveča pretok krvi po telesu, kar koristi vsemu – od srca do možganov. Potem pa so tukaj še duševne in čustvene koristi dobrega seksa.

Pomen kakovostnega seksa

Če uživaš v njem, ti lahko vsak seks prinese koristi. Fizični dotiki namreč sproščajo oksitocin, hormon, povezan z empatijo, zaupanjem in izgradnjo odnosov. Tako se počutiš bolj sproščeno in povezano s partnerjem. Ob enem pa se med orgazmom sproščajo endorfini, hormoni ljubezni, tako da lahko za usklajenost s telesom in užitek poskrbi tudi masturbiranje.

Zdravje, oksitocin, spolno življenje, endorfini, imunski sistem
Seks skrbi za duševno in fizično zdravje tako moških kot tudi žensk.

1 Seks krepi možgane

Glede na študijo, objavljeno leta 2019, je seks povezan z boljšimi kognitivnimi sposobnostmi. Tako moški kot ženske, ki so poročali, da imajo spolne odnose vsaj enkrat na teden, so na kognitivnih testih dosegli višje rezultate. Dobre rezultate so dosegali predvsem pri govornih sposobnostih in spominu.

2 Manj stresa

Ker je kronični stres povezan z mnogimi zdravstvenimi težavami, lahko vse, kar zmanjšuje stres, koristi našemu splošnemu zdravju in dobremu počutju. Prijetne aktivnosti, kot je seks, pa lahko omilijo naše zaznavanje stresa in nas sproščajo.

3 Seks blaži tudi bolečine

Seks torej sprošča endorfine, ki med drugim delujejo kot analgetik in zmanjšajo zaznavanje bolečine – tako fizično, kot tudi psihično. Seks je tako torej eno izmed najboljših naravnih zdravil.

4 Manjše tveganje za bolezni srca in ožilja

Zdravo spolno življenje lahko na dolgi rok zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. Del tega je posledica sproščanja oksitocina, ki ima protivnetne učinke, hkrati pa pomaga izboljšati naš žilni sistem in metabolizem.

Zdravje, oksitocin, spolno življenje, endorfini, imunski sistem
Več predigre – več sproščenega oksitocina. Sproščanje tega homrona pa lahko sprožita že topel objem ali strasten poljub.

5 Seks (recimo da) šteje kot telesna vadba

Moški v zmerno aktivnem 24-minutnem seksu v povprečju pokurijo 101 kalorijo, ženske pa približno 69 kalorij. To sicer ni primerljivo intenzivni vadbi, se pa na seznamu porabljenih kalorij na koncu dneva vsekakor nekje pozna.

6 Okrepljeno duševno zdravje

Seks možgane preplavi s serotoninom, ki ima velik vpliv na naše razpoloženje. Orgazem pa je tako na primer močan in takojšen način znatnega izboljšanja razpoloženja.

7 Okrepljen je tudi imunski sistem

Raziskave tako na ženskah pred menopavzo kot tudi pri študentih so pokazale, da imajo tisti z rednimi spolnimi odnosi močnejše imunske odzive.

Zdravje, oksitocin, spolno življenje, endorfini, imunski sistem
Seks sprošča boljše imunske odzive in lahko poskrbi za boljše razpoloženje še 24 ur po odnosu.

8 Večje zadovoljstvo s seksom – manjše nezadovoljstvo s službo

Zdi se, da je vse nekako povezano. Raziskave kažejo, da reden seks vodi do boljšega razpoloženja in posledično do večjega zadovoljstva pri delu. Seksi večer lahko tako poskrbi za zelo produktiven naslednji dan v službi.

9 Samozavest do neba

Doživljanje orgazmov lahko poveča samozavest, izboljša samopodobo in poskrbi, da se v lastni koži počutimo boljše. Tudi za to je odgovorno sproščanje hormonov. Samospoštovanje pa na dolgi rok ne vpliva samo na duševno, temveč tudi na fizično zdravje.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button