Zdravje

Kaj sporoča barva tvoje menstrualne krvi? Je rdeča, rjava ali morda siva?

Se ti kdaj zazdi, da je barva tvoje menstrualne krvi pogosto drugačna oz. da se med sabo razlikujejo odtenki rdeče – morda celo drugih barv? Preveri, kaj pomenijo različni odtenki in bolje spoznaj svoje telo.

Menstrualna kri je običajno v različnih odtenkih rdeče, lahko pa se giblje kjerkoli na lestvici od svetlo rožnate do zelo temne rjave. Preveri, kaj pomeni katera barva in kaj ti sporoča tvoja menstruacija.

Živo rdeča

Živo rdeča menstrualna kri je običajno posledica močnega menstrualnega toka – bolj kot je barva intenzivna, hitrejši je tok krvi. V prvih nekaj dneh menstruacije se sluznica maternice namreč lušči hitreje kot proti koncu krvavitve.

Temno rdeča

Po nekaj dnevih menstruacije se barva običajno spremeni v temnejše odtenke rdeče. Proti koncu mesečne krvavitve se stene maternice ne luščijo več tako hitro, posledično pa se tudi kri izloča počasneje. Tako se v času potovanja od maternice do tvojega vložka ali drugega pripomočka kri praktično “postara” in spremeni barvo.

Rjava

Podobno kot pri temno rdeči rjava barva pomeni, da kri več ni povsem sveža. Običajno do tega pride ob koncu menstruacije, rjava kri pa se lahko pojavi tudi na začetku, če maternica izloči kri, ki tvojega telesa ni zapustila pri zadnji mesečni krvavitvi.

menstruacija, barva menstrualne krvi, barva, kri, mesečna krvavitev, rdeča
Menstrualna kri je lahko kdaj celo tako temna, da deluje že črno.

Roza

Roza menstrualen izcedek je običajno kombinacija rahle krvavitve in izcedka iz nožnice. To pa lahko opaziš tudi, če je tvoj tok zelo lahek. To običajno ni razlog za zaskrbljenost – pogosto se na primer pojavlja pri ženskah, ki uporabljajo kontracepcijo, saj ta vpliva na menstruacijo.

Siva

V določenih primerih se lahko iz nožnice pojavi tudi siv izcedek. To je lahko znak bakterijske vaginalne okužbe.

Bi te tvoja barva menstruacije morala skrbeti?

Na splošno je menstrualna kri v različnih odtenkih in običajno ne pomeni nič posebnega. Če krvaviš med menstruacijami ali opaziš spremembe pri mesečnih krvavitvah, pa se o tem posvetuj z ginekologom.

menstruacija, barva menstrualne krvi, barva, kri, mesečna krvavitev, rdeča
Če ti menstrualne bolečine preprečujejo normalno delovanje, se tudi o tem pogovori s svojim osebnim ginekologom.

Preveri nekaj splošnih znakov, da bi s tvojo menstruacijo lahko bilo kaj narobe – tudi v teh primerih se obrni na ginekologa:

  • tvoja krvavitev traja več kot 7 dni
  • tampon ali vložek moraš več zaporednih ur menjati vsako uro
  • krvne tvorbe, ki spremljajo menstrualni tok so večje od kovanca

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button