Priložnosti

Slovenska matica razpisuje natečaj za filozofski esej in naravoslovno predavanje

Slovenska matica, najstarejše slovensko znanstveno in kulturno društvo ter druga najstarejša slovenska založba, že četrto leto organizira natečaje za dijake in študente.

V letu 2024 Slovenska matica slavi 160 let dela za slovensko kulturo in znanost, zato so se odločili, da bodo jubilej obeležili skupaj z mladimi, za katere verjamejo, da bodo v prihodnosti pisali našo zgodovino. Zanje ob razpisujejo dva natečaja, in sicer filozofski natečaj za najboljši filozofski esej in naravoslovni natečaj za najboljše naravoslovno predavanje.

Natečaj za najboljši filozofski esej razpisujejo v soorganizaciji s Slovenskim filozofskim društvom v dveh kategorijah, in sicer za dijake in za študente. Tema letošnjega razpisa je Duh in duhovno.

Natečaj za najboljše naravoslovno predavanje pa razpisujejo v soorganizaciji z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije, prav tako v dveh kategorijah, za dijake in za študente. Tema letošnjega razpisa je Ohranjanje naravnega okolja.

Rok za oddajo izdelkov je za oba natečaja 20. april 2024.

Kdo lahko sodeluje?

Na natečaju lahko sodelujete dijaki in študenti iz Slovenije in zamejstva. Filozofski esej naj bo izvirno besedilo na izbrano temo, ki je napisano v slovenskem jeziku v wordovi datoteki in obsega od 8.000 do 10.000 znakov s presledki.

Za naravoslovno predavanje pa lahko sodelujete z izvirnim predavanjem na temo, ki je napisano v slovenskem jeziku v wordovi datoteki in obsega od 8.000 do 10.000 znakov s presledki. Besedilu priložite tudi osnutek predstavitve v PPT (8 do 15 drsnic).

Natisnjene prispevke pošljite do 20. aprila 2024 na naslov Slovenska matica, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana s pripisom »Za filozofski natečaj« oz. »Za naravoslovni natečaj«. Besedila naj bodo označena s šifro, v ločeni kuverti pa priložite izpolnjen prijavni obrazec, ki ga najdete tudi na spletni strani Slovenske matice.

Kakšne so nagrade?

Nagrade za prva tri mesta bodo podeljene v dveh kategorijah (dijaki in študenti):

  • 1. mesto: nagrajena avtorja bosta poleg denarne nagrade in priznanja prejela paket petih knjig Slovenske matice,
  • 2. mesto: nagrajena avtorja bosta poleg priznanja prejela paket petih knjig Slovenske matice,
  • 3. mesto: nagrajena avtorja bosta poleg priznanja prejela paket treh knjig Slovenske matice.

Prispevki vseh nagrajenih avtorjev v obeh kategorijah bodo objavljeni v Glasniku Slovenske matice in na spletni strani Slovenske matice. Vsi sodelujoči avtorji bodo povabljeni v Klub mladih Slovenske matice, s članstvom pa deležni 40-odstotnega popusta pri nakupu Matičinih knjig.

Več podrobnosti in pogoje natečaja najdeš tukaj.

Slovenska matica
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button