Šport

[VIDEO] Škandal v nogometni ligi prvakov: Sodnik zmerjal igralca s črncem

Moštvi Paris St. Germaina in Istanbula Basaksehirja, ki sta v torek v 6. krogu nogometne lige prvakov v Parizu zaradi rasističnih opazk četrtega sodnika zapustili igrišče, bosta dvoboj nadaljevali danes ob 18.55, je potrdila Evropska nogometna zveza (Uefa) in napovedala podrobno preiskavo.

Četrti sodnik je temnopoltega igralca turške ekipe Basaksehir, Pierra Weboja, označil za črnca. Zato sta obe ekipi protestno zapustili zelenico in se nanjo nista vrnili.

Dogodek na stadionu Park Princev se je zgodil v 14. minuti. Glavni sodnik iz Romunije je na posredovanje četrtega sodnika, prav tako iz Romunije, prišel do klopi turške ekipe in rezervnemu igralcu Weboju pokazal rdeč karton.

Kot so kasneje povedali turški nogometaši, je do incidenta prišlo, ker je četrti sodnik Sebastian Coltescu ob negodovanju celotne klopi Basaksehirja zaradi ostrega prekrška domačega igralca poklical glavnega sodnika in mu, kot je bilo slišati prek televizijskega prenosa, dejal, naj izključi nogometaša: “Ta črnega. Identificiraj ga. Tistega, ta črnega.”

 

Turški predsednik Tyyip Erdogan, ki naj bi bil blizu lastnikom Istanbula Basaksehirja, je obsodil rasistične opazke in dejal, da je prepričan, da bo Uefa ustrezno ukrepala. Turki so sicer dejali, da ne bodo nadaljevali tekme, dokler bo omenjeni četrti sodnik vpleten v tekmo.

Uefa je že poskrbela za spremembo. Ekipi bosta tekmo nadaljevali danes od 14. minute naprej. Dvoboj bodo sodili drugi sodniki na čelu z Nizozemcem Dannyjem Makkeliejem.

Pri Basaksehirju, ki sicer nima več možnosti za napredovanje v osmino finala, so se na dogodek odzvali tudi z objavo na Twitterju “NO TO RACISM #Respect” (Ne rasizmu. Spoštovanje) in dodali Uefin logotip za boj proti rasizmu. Sporočilo so nato v podporo turški ekipi objavili tudi pri PSG.


Slednji se je v skupini H že prebil v osmino finala, potem ko je Leipzig s Kevinom Kamplom premagal in posledično izločil Manchester United. Morajo pa Parižani zmagati, če želijo prvo mesto v skupini. Tekma se bo danes nadaljevala pri izidu 0:0. Takšen je bil tudi ob prekinitvi.

 

 STA
Pixabay
ikona snemalec The Grand Familia

Sorodni članki

Back to top button