Življenjski slog

Dostop.si svetuje (summer edition): kaj vzeti na plažo

S prijatelji se odpravljate na plažo. Vzameš brisačo in kopalke. Potem si pa naenkrat žejen. Ali pa te v premočenih kopalkah zazebe. Mogoče postaneš lačen. Preveri ultimativni seznam stvari, ki jih je smiselno vzeti na plažo.

Kopalke

Začnimo z očitnim. Na plažo je definitivno smiselno nesti kopalke. Poleg kopalk, ki jih nameravaš obleči, pa vzemi še dodatne kopalke – nikoli ne veš kdaj jih boš potreboval. Ob tem ne pozabi še na vrečko ali toaletno torbico, kamor boš spravil mokre kopalke. Razen seveda, če se odpravljaš na nudistično plažo.

Brisača

Še ena povsem očitna izbira – kdor se kopa, potrebuje brisačo. Ta ti lahko služi tudi kot podlaga za sedenje in ležanje, ker nihče ne mara ležanja na mokri brisači, pa razmisli tudi o ležalki ali dodatni blazini, na kateri ti bo bolj udobno.

kopalke, plaža
Na plažo morda vzemi še kakšno rezervno oblačilo.

Krema za sončenje

Rjavo ni zdravo, je pa lepo – totalno 2005 – danes vemo, da mora biti zaščita pred soncem poleti na prvem mestu. Zato se izogibaj najmočnejšemu soncu in se zaščiti s kremo za sončenje. To moraš nanesti večkrat na dan – bodi pozoren na navodila na kremi in na to, koliko časa preživiš v vodi.

Pri zaščiti pred soncem razmišljaj tudi o ustreznih pokrivalih, sončnih očalih in senčnikih oz. čemerkoli, kar ti lahko nudi senco.

Malica ali prigrizki

Na neki točki boš garantirano postal lačen. Odvisno od plaže, kamor zahajaš, te tam morda v svojo senco vabi bližnji gostinski lokal, za vsak primer pa je s seboj pametno vzeti nekaj za pod zob. Naj bo to sadje, slani prigrizki ali kaj sladkega. Pri tem pa razmišljaj, da se npr. čokolada stopi in ni najprimernejši prigrizek za na plažo.

Voda!

Pitje vode je izjemno pomembno, predvsem poleti, ko s potenjem izgubimo ogromno tekočine. Zato na plažo vzemi vsaj eno steklenico vode. Za shrambo tako hrane kot pijače pa lahko na plažo vzameš tudi hladilno torbo, ki bo poskrbela, da bo vse ostalo prijetno hladno.

Mobitel, denarnica in ključi

Še nekaj precej očitnega. Tudi na plažo oz. na kopanje je smiselno vzeti mobitel in denarnico ali pa vsaj kakšen dokument in nekaj denarja – nikoli ne veš kdaj boš kaj potreboval.

kopanje, plaža, morje
Če je prazna baterija na tvojem mobitelu stalnica, s seboj vzemi še prenosno polnilno baterijo.

Osnovna prva pomoč

To ne pomeni, da se mora pod brisačo skrivati kovček prve pomoči, a vendar je smiselno pri sebi imeti kakšen obliž in razkužilo. Za punce morda tudi kakšno pilico za nohte.

Nekaj za zabavo

In seveda – ker celega dneva verjetno ne boš preživel v vodi, s seboj vzemi nekaj, kar ti bo krajšalo čas. Morda križanke (in pisalo), žogo, igralne karte, očala za potapljanje ali pa morda dobro knjigo?

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button