Potovanje

Nudizem našel svoje mesto tudi na Hrvaškem: kje se nahajajo top plaže?

Nudizem ni koncept, ki bi bil nov ali popolnoma tuj, zato se po svetu pojavljajo mesta, kjer lahko ljudje brezskrbno uživajo v svoji naravni obleki: plaže. Te je mogoče najti tudi na Hrvaškem.

Zdi se, da se vedno več ljudi vrača k naravi in s tem se veča tudi težnja, da bi se v vsaj enem kotičku sveta lahko popolnoma sprostili in odvrgli svoja oblačila: na plažah. Nudistične plaže niso nekaj novega – že stari Rimljani so se v kopališčih sproščali goli, beseda nudizem pa izvira iz stare grške besede »nudos«. Z leti so se tako nudistične plaže začele pojavljati povsod, tudi pri naših sosedih.

Kaj NE početi na nudistični plaži

Nudistične plaže ljudem nudijo prostor, kjer so lahko popolnoma goli in popolnoma sproščeni. Ob tem seveda velja nekaj pravil. Glavno, ki si ga je vredno zapomniti, je, da je fotografiranje in snemanje strogo prepovedano.

V primeru, da želite s seboj vzeti otroka, ima ta lahko na sebi kopalke, dokler sta starša še vedno gola. Golota seveda ni strogo obvezna, se pa za nudistično plažo že kar logično pričakuje. Prav tako se pričakuje spoštljiv medsebojni odnos. Tudi, če smo vsi goli, še ne pomeni, da je vljudno strmeti. Kar pa je seveda najpomembnejše: nobenih erotičnih scen. Te lahko počakajo do vrnitve v hotelsko sobo.

Kljub odprtosti nudističnih plaž vseeno obstajajo pravila, ki jim je potrebno slediti.

Nudizem in Hrvaška

Tudi Hrvaška ni tujka ko prihaja do nudističnih plaž. Te naj bi se začele na Jadranu pojavljati že v Jugoslaviji, ki je naturizem vključila v obliko turizma. Prva zabeležena nudistična plaža naj bi bila na Rabu, ki jo je leta 1934 otvoril predsednik Mednarodne zveze naturistov, Richard Ehrman. Taista plaža danes sicer ni specifično nudistična, je pa zato na Rabu veliko bolj znana nudistična plaža Sahara v Loparju.

Otok Rab se lahko ponaša z eno izmed prvih nudističnih plaž v bivši Jugoslaviji.

Kam še brez kopalk?

Poleg Raba se Hrvaška ponaša še s številnimi nudističnimi plažami. Krk, ki je vsako leto popularna destinacija Slovencev, ima kar štiri:

 • FKK Njivice,
 • FKK Rajska plaža v Malinski,
 • FKK Plaža ‘Konobe’ v Punatu in
 • FKK Plaža ‘Bančuluka’ v Baški.

Otoku Hvaru takšnih plaž prav tako ne manjka. Tamkajšnjo plažo Jerolin je CNN celo izbral za najboljšo nudistično destinacijo. Nudizem pa se je razvil tudi na destinaciji, ki je od snemanja Igre prestolov popularna za mnoge popotnike iz vsega sveta: v Dobrovniku.

Igra prestolov je nedvomno pripomogla k prepoznavnosti Dubrovnika širom sveta, ta pa se lahko ponosno razkazuje tudi s svojimi nudističnimi plažami.

Top nudistične plaže na Hrvaškem

Katere pa so top plaže, ki se jh nudistom na Hrvaškem najbolj splača obiskati? Po mnenju CityMagazine naj bi bile to naslednje:

 1. Crveni Otok, Rovinj,
 2. Konobe, PunatKrk,
 3. Koversada, Vrsar
 4. Ciganka, Lopar,
 5. Sol Polynesia, Umag,
 6. Valalta, Rovinj,
 7. Kandarola, Rab,
 8. Baldarin, Cres,
 9. Paklina, Brač,
 10. Otok Proizd.
Otok Krk, ki je vsako leto popularna destinacija Slovencev, se prav tako ponaša s številnimi nudističnimi plažami.

Marina Bajič
Unsplash

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button