Okolje

Na novo odkrit kuščar prihaja iz perujskega nacionalnega parka

Znanstveniki v perujskem nacionalnem parku Otishi, ki se nahaja na jugu države, so odkrili novo vrsto plazilca. Novi živalski vrsti so nadeli znanstveno ime proctoporus titans.

Plazilci vrste proctoporus titans so dolgi približno 10 centimetrov, temno sive barve z zlatimi pikami na glavi in bokih, živijo pa v visokogorju Andov. Njihovo bivališče sestavlja visoka perujska trava, mah, grmovje, drevesa in bambus na višini do 3,269 metrov.

Novo živalsko vrsto je odkril profesor biologije z univerze Illionis Wesleyan Edgar Lehr, ki je vrsto tudi poimenoval. Ime proctoporus titans ali Titan Spectacled Lizard ji je nadel v čast maskoti univerze. Odkritje nove živalske vrste predstavlja nov dosežek pri varstvu biotske raznovrstnosti na področju gorske verige Vilcabamba, ki pripada gorovju Andi.

Ekipa perujskih biologov je kuščarja prvič opazila leta 2022 na raziskovalnem potovanju v Nacionalni park Otishi, njegovo poimenovanje pa razkrila ob koncu leta v članku revije Taxoproctoporus titansnomy.

Nacionalni park Otishi je zaščiteno območje v regiji Cusco in Junin na jugu države, ki obsega skoraj 306.000 hektarjev visoko ležečih gorskih gozdov, ustanovljen pa je bil leta 2003. Edgar Lehr se s plazilci, dvoživkami in perujsko biodiverziteto ukvarja že več kot 20 let in je v tem času odkril 103 nove vrste.

STA, Illinois Wesleyan University
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button