SpekterŠport

(Raz)gibaj se!

Z umikanjem športne vzgoje iz nabora obveznega predmetnika je rekreacija za študenta pomembna bolj kot kadarkoli prej. Ob poplavi procesirane hrane in pomanjkanju hranil v industrijski hrani ter ob napornih urnikih, pri čemer večino dneva preživimo v nenaravnem sedečem položaju, je za študente gibanje pravzaprav življenjskega pomena. Na srečo imamo v Mariboru veliko možnosti za rekreacijo po cenah, ki so prijazne našim plitkim žepom.

Na svetu obstaja okoli 300.000 različnih vrst in sort rastlin ter več kot 100.000 vrst živali, a so vse živali in rastline, ki živijo v naravi, vitke. V celotni zgodovini Zemlje ni bilo debelosti – do pojava sodobnega človeka. Naša vrsta je namreč prva, ki ima med seboj primerke s čezmerno telesno težo. Naravno določeno je, da živo bitje premore le toliko celic, maščob, beljakovin in drugih nutrientov, kolikor jih potrebuje za preživetje. Vsakršen presežek namreč poruši ravnotežje, saj vsak odvečni gram v telesu za organizem predstavlja obremenilen dejavnik. Ravno zato obstaja v naravi pravilo vitkosti, ki je gensko vgrajeno v vsa živa bitja. Takšna bitja so namreč zdrava, močna in odporna.

Vsak kilogram čezmerne teže plačujemo z zmanjšano kakovostjo življenja.

Seveda danes poznamo živali s prekomerno telesno težo, ampak te ne živijo prosto v naravi, temveč v ujetništvu. Ko so strokovnjaki izvajali poskuse med krdelom kojotov v naravi in so njihovemu vodji namerno dajali kalorično hrano, zaradi katere se je zredil, se je njegov ugled med drugimi kojoti občutno zmanjšal, nedolgo zatem pa je postal izobčenec. Tako se je kakovost njegovega življenja zmanjšala, iz zmagovalca se je prelevil v poraženca. To velja tudi za človeka: vsak kilogram čezmerne teže plačujemo z zmanjšano kakovostjo življenja.

 

Ne samo gibanje, tudi prehrana

Pomembno je, da si izbereš šport, ki te veseli.

Drugi pomembni varovalni dejavnik za zdravje je zdrava prehrana. Sistem zdravega prehranjevanja ničesar ne prepoveduje, vse lahko jemo, vendar zmerno in premišljeno. Z zdravim načinom prehranjevanja čez dan enakomerno preskrbujemo telo z energijo, ki jo potrebuje za delovanje. Zato telo ne spreminja hranil v maščobe in jih shranjuje v zaloge, prebava je bolj urejena, izgine občutek zaspanosti in utrujenosti po običajnih prevelikih obrokih. Zaužijemo manj hrane in imamo več moči, uravnavamo nivo holesterola v krvi, skrbimo za pravilno presnovo krvnega sladkorja in vzdržujemo telesno težo. Pravilo, ki velja, je, da mora biti prehrana kakovostna in uravnotežena, pravilno pripravljena in zaužita v več obrokih čez dan. Najbolje je zaužiti pet obrokov dnevno. Pojejmo toliko, kolikor porabimo.

 

Bi, ampak kako?

Če se s športom niste nikoli pretirano ukvarjali, seveda še zdaleč ni prepozno. Treba pa je z vadbo pričeti zmerno in predvsem pametno. Pri izbiri športa moramo upoštevati veliko dejavnikov. Poznati moramo svoje telo in telesno pripravljenost, da bi lahko izbrali pravo intenziteto treninga. Razmisliti moramo tudi o tem, kateri šport nas najbolj veseli, o denarnih sredstvih, ki jih imamo na voljo, ter o tem, kako bi »športanje« kar najbolje vključili v svoj vsakdan. Ko že začnete s treningi, začnite nalahno in intenzivnost postopoma zvišujte.

Kam se vključiti? Najbolj ugodna rekreacija za študente je vsekakor pod okriljem Zdrave zabave, kjer vam je na voljo šport za res simbolične zneske. Tako lahko na primer hodite na katerikoli center BODIFIT za ceno 2 evra za obisk fitnesa ali vodenih vadb, v Športni dvorani Vrbanska pa vam je na voljo vadba košarke, odbojke, futsala, namiznega tenisa in badmintona.

 

https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPG?w=780Maja TASIČ
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780 arhiv Zdrava Zabava

Sorodni članki

Back to top button