Življenjski slog

Je Tinder res samo aplikacija za iskanje spolnih avantur?

Ali uporaba aplikacij za zmenke ali dating apps prinaša uspeh na področju romantičnega življenja? Tinder je najbolj priljubljena aplikacija za iskanje partnerjev. Pa je prvotno res namenjena iskanju seksa ali tudi v praksi predstavlja obljubljeno iskanje življenjskih partnerjev?

Zagotovo si že kdaj poskusil katero izmed aplikacij za zmenke ali pa poznaš koga, ki je svojo srečo pri zadovoljevanju takšnih ali drugačnih potreb našel na eni izmed aplikacij. Najpogosteje uporabljena aplikacija za zmenke je Tinder, ki v letu 2019 šteje že 50 milijonov uporabnikov iz vseh koncev sveta. Izkazalo pa se je, da aplikacija ni zanimiva samo za tiste, ki iščejo ljubezen, temveč tudi za raziskovalce človeških odnosov. Psihologi lahko skozi tovrstne aplikacije preizkušajo svoje teze o vprašanjih, ki zajemajo izbiro partnerjev. To lahko počnejo z neposrednim merjenjem vedenja uporabnikov aplikacij.

Je cilj vsega samo seks?

Običajna kritika na račun Tinderja je, da ga uporabljajo zgolj za iskanje spolnih srečanj in da spodbuja brezsmiselne spolne odnose. Koliko pa je to v resnici res? Ali je Tinder zgolj “hook-up” aplikacija, ki spodbuja promiskuiteto in (pre)divje spolno življenje?

Raziskave kažejo, da so ljudje, ki so bolj nagnjeni k izbiri seksa brez obveznosti, bolj motivirani za uporabo mobilnih aplikacij za zmenke. To je verjetno povezano s tem, da aplikacije omogočajo hiter dostop do številnih potencialnih partnerjev. Osebe, ki stremijo k daljšim in trdnejšim odnosom, se redkeje odločijo za iskanje novih partnerjev. K uporabi aplikacij pa naj bi pripomoglo tudi dejstvo, da so na nek način preživljanje prostega časa, saj se s podrsavanjem levo in desno kratkočasimo in ob ujemanjih doživljamo osebno zadovoljstvo in občutek potrditve.

Aplikacija, aplikacija Tinder, spletni zmenki, online zmenki, aplikacija za zmenke, seks, hook-up
Mnogi aplikacije za zmenke uporabljajo le kot način preživljanja prostega časa.

Ko na Tinderju oba uporabnika na profilu drugega “potegneta” desno in tako drug za drugega izrazita zanimanje, se ustvari “ujemanje”. Aplikacija jima nato omogoča, da začneta komunicirati in se dogovorita za zmenek oz. srečanje.

Kaj so ugotovili norveški psihologi?

Skupina norveških psihologov je raziskala, v kolikšnem deležu so se ujemanja na Tinderju končala kot avantura za eno noč. Raziskovali so na podlagi več kot 250 bivših in zdajšnjih uporabnikov aplikacije. Ti so bili stari nekje do 30 let, zanimali pa so se za partnerje nasprotnega spola. Raziskavo so temeljili na podlagi celotnega seštevka ujemanj, kako pogosto so ta ujemanja vodila do dejanskega srečanja in kako dolgo so sodelujoči aplikacijo uporabljali.

Samo polovica prostovoljcev se je po ujemanju srečala s katerimkoli uporabnikom aplikacije, kar kaže na to, da veliko uporabnikov Tinder res uporablja zgolj rekreativno. Tisti, ki so se s svojimi ujemanji srečali, pa so to v povprečju storili le dvakrat – tako moški kot ženske.

Aplikacija, aplikacija Tinder, spletni zmenki, online zmenki, aplikacija za zmenke, seks, hook-up
Približno polovica uporabnikov se je srečala s katerim od svojih ujemanj.

Tinder = zakladnica seksa brez obveznosti?

Dvajset odstotkov sodelujočih je bilo takih, ki so s svojim ujemanjem imeli enkratno avanturo. To potrjuje tezo, da je Tinder zakladnica neobvezujočega seksa. Le malo uporabnikov naj bi imelo željo po nadaljnjem poglabljanju odnosov. To je pa verjetno tudi eden izmed poglavitnih razlogov, zakaj je aplikacija tako priljubljena – številke namreč ne lažejo.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button