Življenjski slog

Drobne laži, ki si jih ponavlja prav vsak izmed nas

Kolikokrat na dan nas spreletijo drobne laži, ki se jih oklepamo, da potolažimo sami sebe? Katere so najpogostejše in ali se jih res oklepamo vsi?

Z laganjem sami sebi zastavimo svoje dolgoročne potrebe, da bi izpolnili svoje kratkoročne želje. Lahko bi rekli, da je osebnostna rast le proces učenja manjšega laganja samemu sebi. Katere pa so najpogostejše laži, ki se pojavljajo pri (zagotovo) vsakem posamezniku?

1. Če bi lahko samo x, bi bilo moje življenje lažje!

Vsak pri sebi naj razmisli o tistem, kar bi v ta stavek vstavil namesto x. Gre lahko za besede kot so: dobil povišico, kupil nov avto, opravil ta izpit, iz spomina izbrisal to in ono … Seveda noben posamezen cilj ne bo rešil naših težav s srečo. Tudi, če se nam v danem trenutku zdi drugače.

Sicer smo ljudje bitja, ki smo že evolucijsko naravnani tako, da obstajamo v stanju blagega nezadovoljstva. Zmeraj hrepenimo po nečem več. In tako tudi dosežen cilj na dolg rok nikoli ne bo prinesel popolnega zadovoljstva. Zmeraj bomo hrepeneli po več. Naučiti se moramo torej uživati v tistem, kar imamo. Tudi v izzivih pri doseganju ciljev.

drobne laži, samozavest, samopodoba
Katero drobno laž pa ti največkrat izrečeš sam pri sebi?

2. Če bi imel več časa, bi naredil x

Zagotovo si vsi govorimo to drobno laž ob vseh obveznosti, ki nam jih nalaga vsakdan. Včasih se nečesa lotimo z velikim zagonom in motivacijo, ko pa moramo stvar dejansko izvesti in se zavemo koliko časa bo potrebno v to vložiti, zanimanje hitro upade.

Pri uresničevanju svojih ciljev in sanj pa je pomembno, da smo vztrajni. Misel na to, koliko časa nam bo vzela neka stvar, pa nam ne sme jemati motivacije in zagona do dela.

3. Če rečem ali naredim x, bodo ljudje mislili, da sem neumen

Pri vsakem izmed nas se pojavlja nesamozavest in strah o tem, kaj si bodo mislili drugi. Ta drobna laž izhaja iz negotovosti, da nismo dovolj dobri. In to nima nobene zveze s tem, kako zlobni/prijazni so ljudje okoli nas. Zagotovo so ljudje okoli tebe preveč zaposleni s skrbmi o tem, kaj si ti misliš o njih.

drobne laži, samopodoba, samozavest, družba
Nikar ne dovoli, da bi te omejevali tradicionalni družbeni okvirji!

4. Nekaj je narobe z mano

Ta laž je temelj osebnega sramu in prepričanja. Nesrečen stranski učinek močnih močnih družb z večjim številom ljudi je, da smo neizogibno nagnjeni k temu, da se primerjamo z ustaljenimi družbenimi standardi. Skozi odraščanje sami pri sebi opažamo, da se od drugih razlikujemo. Te razlike pogosto vzamemo za slabe, sploh, ker smo do sebe in svojega stanja precej bolj samokritični kot do ostale družbe.

Vendar pa moramo skozi življenje ponotranjiti, da smo sami po sebi vredni dovolj. Da smo povsem enakovredni vsem drugim, pa najsi bodo ostali (navidezno) srečnejši, lepši, boljši in uspešnejši. Sami smo odgovorni za doseganje svojih ciljev in uspeha. Le verjeti moramo vase in delati, da uresničimo zastavljene cilje.

5. Vem, kaj delam

Seveda, seveda. Pa res kdo v življenju ve, kaj dela? Vsi živimo prvič. Vsi se spopadamo z novimi preizkušnjami. Imeti vso znanje o vsem je praktično nemogoče. Zato je zelo pomembno, da sprejmemo dobronamerne konstruktivne kritike in nasvete. Če se obdamo s pozitivnimi ljudmi, ki nam želijo vse dobro in najboljše, je lahko vsakršen nasvet ključ do lepšega in lažjega vsakdana.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button