Potovanje

V gore se odpravi pripravljen, opremljen in informiran

Si ljubitelj gora in hribov ter se poleti rad odpraviš na krajšo ali daljšo turo? Na Planinski zvezi Slovenije (PZS) so opozorili, da je tudi lahka planinska pot lahko fizično naporna in zahteva veliko pozornosti.

Prvi korak k varnejšemu obisku gora je načrtovanje poti in pridobivanje informacij o njeni zahtevnosti in dolžini. Cilj moraš prilagoditi svojim sposobnostim in se v gore odpraviti s primerno opremo.

Najpogostejši vzrok nesreče je zdrs, ki je posledica neprimerne obutve, utrujenosti ali neizkušenosti.

Planinske poti v slovenskih gorah so označene s Knafelčevo markacijo (belo piko v sredini obkroža rdeč kolobar), glede na tehnično zahtevnost pa so razvrščene na lahke, zahtevne in zelo zahtevne planinske poti. Treba se je zavedati, da to niso turistične poti in zahtevajo primerno opremo in usposobljenost.

Dobra oprema je ključna

Za gibanje po lahki planinski poti potrebuješ planinske čevlje, pri hoji pa si lahko pomagaš s pohodnimi palicami. Na zahtevni planinski poti si na posameznih težjih mestih pomagaj z rokami, varovala pa ti bodo pomagala pri ohranjanju ravnotežja.

Zelo zahtevna planinska pot, kjer je uporaba rok nujna, ima vgrajene kline in jeklenice, ki ti bodo omogočile varen prehod na območjih, ki bi bila sicer za običajne planince neprehodna. Priporočljiva je tudi uporaba samovarovalnega kompleta. Zaščitna čelada je priporočljiva na vseh poteh, kjer je možnost padajočega kamenja. Predstavlja tudi zaščito pri padcih in udarcih glave ob podlago.

Najpogostejši vzrok nesreč v gorah in posledica neprimerne obutve, neizkušenosti ter utrujenosti je zdrs. Slovenski alpski svet je zahteven in tudi v poznem poletju so lahko na posameznih delih poti zaplate snega z nevarnim iztekom, ki jih je mogoče varno prečiti le z uporabo cepina in derez.

Pred obiskom se dobro informiraj

Na PZS svetujejo, da ne zahajaš na brezpotja. Če se izgubiš, se vrni po isti poti in poišči zadnjo markacijo, ki si jo videl. Nikakor pa s ene podajaj naprej v neznano.

Da se boš lažje znašel na planinskih poteh ali v primeru nesreče v gorah, je PZS v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti v slovenščini in angleščini, tik pred izidom pa je tudi vodnik Slovenska planinska pot v angleščini.

Po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije so v celem letu lani posredovali 537-krat, letos pa v prvi polovici leta že 249-krat.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button