Življenjski slog

Najboljše vadbe in aktivnosti, ki bodo popestrile tvoje poletje

V času poletja, ko je zunaj vroče in vlažno, nikakor ne želiš preveč utruditi svojega telesa. Kaj torej storiš, če želiš malce aktivnosti? Vadba pri vročih temperaturah je lahko tudi nevarna, zato je ključno, da izbereš vaje, ki so za tvoje telo varne.

Preden sploh pomisliš na pričetek vadbe, potrebuješ načrt hidracije. Ključ do dobrega workouta je namreč prav dobra hidracija, ki telesu pomaga ohraniti energijo. Anne Malum, ustanoviteljica Ambition fitnesa, svetuje, da je zdravo piti majhne in pogoste požirke vode in seveda spiti dovolj vode čez dan. Ustrezna količina spite vode pomaga telesu pri uravnavanju temperature.

Telo potrebuje čas, da se navadi na vadbo v vročini. Anne Malum zato dodaja, da je bistveno poslušati opozorilne znake svojega telesa. Svojega telesa nikakor ne smeš preveč izmučiti! Če se pojavijo simptomi, kot so omotica, slabost ali odsotnost potenja, si moraš vzeti pavzo. Ko si spočit/-a in ponovno poln/-a energije, nastopi čas za vrnitev v aktivno življenje. Katere vadbe pa te bodo osvežile, ohladile in hkrati motivirale?

Sup, sup, sup!

Si že kdaj poskusil/-a veslati stoje na deski? Ja, res je veliko težje, kakor izgleda. Ohranjanje ravnotežja zahteva uporabo celotnega telesa, seveda pa brez stabilnosti ne prideš nikamor. Pa vendar, veslanje je odlična aktivnost za grajanje mišic na rokah! Je odlična vodna vadba za vroče dni, pri kateri ti ni treba dejansko iti v vodo (ampak boš to verjetno vseeno želel/-a).

Pri supanju delujejo vse telesne mišice.

Ni nujno, da moraš biti zunaj

Fitnesi so v času poletja precej prazni, saj večina ljudi svojeo vadbo prestavi v naravo. Tam je ponavadi tudi klima, zato je dobro, da svoj čas izkoristiš pametno in mogoče načrtuješ tudi nekaj malo bolj intenzivne vadbe. Če ti je hladno, je delo lažje.

Tudi poleti lahko v roke primeš utež ali dve.

Poskusi tudi vaje, ki so malce lažje

Lahke vaje so v vročini odlične, saj zmanjšajo dodaten stres. Svojo normalno rutino lahko nekoliko prilagodiš in recimo namesto počepa s poskokom izvedeš globoki počep. Sodelovale bodo iste mišice, le izognil/a se boš kardiu, ki je lahko med vročinskim valom odgovoren za pregretje telesa.

Tek močno poveča tudi kondicijo.

Vaje za gibljivost in raztezanje

V vročini so lahko koristne tudi vaje za mobilnost in raztezanje. Povišana temperatura omogoča večjo prožnost mišic, kar omogoča večji obseg gibanja. Izvajanje vaj za mobilnost in raztezanje v ogrevanem okolju lahko tudi izboljša tvojo držo in izboljša splošno kakovost vadbe.

Včasih je dovolj že nekaj vaj za gibljivost!

Čof v vodo!

Voda ni tukaj le za osvežitev in hlajenje na vroč poletni dan. Plavanje je učinkovita aktivnost, ki pomaga graditi moč in vzdržljivost. Bi poskusil/-a kaj novega? Obstaja tudi vodna aerobika, ki prav tako poveča moč in je popolna dejavnost za vse starostne skupine.

Plavanje te hkrati ohladi in utrudi.

Je veslanje vadba?

Vsekakor! Veslanje je še en vodni šport, ki ne zahteva, da si v vodi. Prav tako deluje tudi na vse telesne mišice. Gre za še en odličen primer lažje cardio aktivnosti. Poleg tega lahko zatem vedno skočiš v vodo, da se ohladiš.

Veslanje ti še posebej izuri mišice na rokah.

Kaj boš izbral?

Kje boš telovadil, je čisto odvisno od tebe, morda pa smo ti vseeno malce olajšali odločitev. Vedno lahko poskusiš tudi kaj novega ali nepoznanega. Zdaj pa, zaštartaj svoj dan aktivno in se utrudi! Ne bo ti žal.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button