Šport

Novak Đoković diskvalificiran na US OPEN

Srbskega teniškega igralca Novaka Đokovića so na odprtem prvenstvu ZDA sodniki diskvalificirali, potem ko je proti koncu prvega niza z žogico nehote zadel linijsko sodnico.

V četrtfinale drugega grand slama sezone je zaradi tega, ker je Novak Đoković bil diskvalificiran, po izidu 6:5 v prvem nizu napredoval Španec Pablo Carreno Busta. Slednji se je v prvem nizu dobro upiral prvemu igralcu sveta in letos še neporaženemu srbskemu zvezdniku. V 11. igri pa mu je celo vzel servis.

Đokovića je to ujezilo, žogico pa je z loparjem udaril nazaj proti osnovni črti. Pri tem pa je nehote zadel linijsko sodnico v predel vratu, zaradi česar se je gospa zgrudila.

 

Sodniki na čelu z nadzornikom tekmovanja so številko ena moškega tenisa po desetminutnem posvetovanju diskvalificirali, ne da bi si pri tem ogledali počasni posnetek.

Sodniki: Pravila so jasna

Pravila jasno določajo, da ob “nešportnem in nasilnem dejanju proti sodnikom, nasprotnemu igralcu ali drugim osebam na igrišču,” sledi diskvalifikacija. Nasilno dejanje v tem primeru določa vsak neprimeren dotik ali udarec omenjenih oseb. Med te štejejo tudi udarci z žogo ali loparjem.

Đoković je takoj po nenamernem udarcu žoge stekel proti linijski sodnici, se ji opravičil, a sodniki so bili neomajni in so zmagovalca 17 turnirjev velike četverice diskvalificirali.

“Sodnik po posvetovanju z vodjo nadzornikov Grand Slam lahko odloči, da incident izpolnjuje pogoje za resno kršitev pravilnika, kar pomeni kazen igre oziroma diskvalifikacijo, ob manjši kršitvi pa je predpisana točkovna ter denarna kazen,” je zapisano v pravilniku OP ZDA.

Odločitev sodnikov je dokončna, pritožba pa ni mogoča, je še zapisano v pravilniku turnirjev za grand slam.

Srbski tenisač je imel v dvoboju precej drugih težav. Nenazadnje si je tik pred incidentom poškodoval ramo, ko je nerodno padel na roko. Zaradi tega je pri izidu 5:5 in 0:30 na svoj začetni udarec prejel pomoč zdravnika. V nadaljevanju igre pa je Carreno Busta prišel do breaka.

Novak Đoković je kazen sprejel mirno, Bedene je na mastersu imel več sreče

V letošnji sezoni je bil 33-letni Beograjčan neporažen, dobil je vseh 26 dvobojev. Bil pa je tudi glavni favorit, da v New Yorku na igriščih teniškega centra Billie Jean King osvoji še četrti naslov.

Kazen je Novak Đoković sprejel mirno, četudi je dolgo debatiral s sodniki. Nad odločitvijo pa je bil začuden tudi 29-letni Španec. Ta bo v četrtfinalu igral proti zmagovalcu dvoboja med Kanadčanom Denisom Shapovalovom in Belgijcem Davidom Goffinom.

Na turnirju v New Yorku, kjer so odigrali masters, ki bi moral biti v Cincinnatiju, se je podoben incident zgodil na tekmi med slovenskim tenisačem Aljažem Bedenetom in Rusom Danilom Medvedjevom.

Ljubljančan je takrat žogico nehote udaril v snemalca na tribuni. Kasneje je nadzornik dvoboja po pogovoru s snemalcem določil, da ne gre za resno kršitev pravilnika. Zaradi tega je sicer lahko v miru končal dvoboj, ki ga je na koncu proti Rusu izgubil z 3:6, 3:6.

 

STA
Carine06 from UK / CC BY-SA
ikona snemalec CW 2020, BeanymanNews

Sorodni članki

Back to top button