Tehnologija

Google Stadia spreminja prihodnost gaminga

Google naredil korak naprej v svetu videoiger

Google je javnost presenetil s 4K gaming izkušnjo, ki bo delovala preko Google Chrome brskalnika. Bo prihodnost videoiger spremenjena?

Storitev bo za uporabnike na voljo že letos.

Prihodnost gaminga je tu. Google je naredil drzen korak naprej in svetu predstavil Stadio, ki igralcem omogoča igranje video iger preko oblaka in to v 4K kvaliteti pri kar 60fps-ih. Za igranje najzahtevnejših iger ne bo več potrebno zapravljati ogromnih kupov denarja; vse kar bo potrebno, je brskalnik Google Chrome in mesečna članarina, ki bo omogočila dostop do obsežne zbirke videoiger.

Gaming se v to smer razvija že vrsto let. Veliko iger danes zahteva neprekinjeno internetno povezavo, tudi v enoigralskem načinu. Sonyjeva Playstation Now storitev je izšla leta 2014 in uporabnikom omogoča, da do svojih PS2, PS3 in PS4 iger dostopajo preko spleta. Mnogo drugih streaming storitev je že prijokalo na svet in ga tudi zapustilo (kot primer lahko vzamemo OnLive), a Google je v mnogih primerih unikaten, saj ima močne strežnike (kaj šele denarna sredstva), ki jih številna podjetja ne premorejo.

Storitev bo za uporabnike na voljo leta 2019 in vprašanje je, kako bo to vplivalo na trg konzol? To so naše misli.

Google Stadia proti klasičnim konzolam

Sony in Microsoft se že leta bojujeta za prevlado nad trgom konzol. Vsako podjetje uporabnikom nudi posebne storitve in lastnosti, ki jih konkurent ne priskrbi. Veliko iger je na voljo pri obeh gigantih, a nekatere so ekskluzivne za vsako znamko posebej. Prav te ekskluzivne ponudbe pa podjetjema nudijo prednost pred Stadio, še posebej, če bodo razvijalska podjetja še naprej sodelovala samo z dolgoletnimi partnerji.

Ekskluzivno sodelovanje pa ni edina nevarnost, ki preži na Stadio. Predstavljajmo si, da se Rockstar odloči in naredi Grand Theft Auto VI za vse konzole, a le v prenosni obliki, ki je ne bo možno streamati. Igralci čutijo pripadnost igram, ne samo znamkam konzol.

Samo zato, ker je Google prvi, še ne pomeni, da ostali ne bodo sledili. Če se Sony odloči in izda nekaj podobnega Stadii, recimo zelo nadgrajeno obliko Playstation Now-a, bo to pomenilo veliko konkurenco za Google, še posebej, ker ima Sony že bogato zgodovino konzol.

 

ikona pisec Red Bull
ikona fotograf Google

Sorodni članki

Back to top button