Šport

S stalno gostiteljico olimpijskih iger bi zmanjšali stroške in vključili trajnost

Nemški olimpijski kolesarski prvak Jens Lehmann, ki zdaj deluje kot nemški poslanec, je predlagal, da bi olimpijske igre imele stalno gostiteljico. S tem bi znižali stroške organizacije in okrepili trajnostni vidik največjega športnega dogodka na svetu.

Dobitnik zlatih olimpijskih medalj v kolesarjenju na stezi v Barceloni leta 1992 in Sydneyju leta 2000 Jens Lehmann je za časnik Chmenitzer Freie Presse dejal, da je namen olimpijskih iger zbiranje najboljših športnikov sveta. To po njegovem ne pomeni, da morajo igre potekati vedno v drugem kraju.

“Turistični vidik iger vsekakor ni prioriteta njenih udeležencev. V ospredju je možnost tekmovanja športnikov z vsega sveta. Zaradi tega je lokacija iger drugotnega pomena,” je prepričan Lehmann.

Če bi se izbrala stalna gostiteljica olimpijskih iger, ne bi bilo več potrebe po izgradnji novih objektov. “S tem bi zaščitili vire in okolje,” je dejal. “Obenem bi stalna prizorišča s časom dobila na pomenu in bi v športu postala sveta,” je dodal.

Lehmann je predlog že predstavil predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), Nemcu Thomasu Bachu. Sam sicer ne pričakuje, da bi lahko Mok šel v to smer pred letom 2040.

Mok ima v zadnjih letih sicer vse več težav z iskanjem prirediteljev iger, saj so visoki stroški organizacije velika ovira za mnoge potencialne gostitelje iger.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button