Šport

Svetovno univerzitetno prvenstvo v šahu 2018

Kitajsko in češko zmagoslavje v Braziliji

V mestu Aracaju v Braziliji se je končalo Svetovno univerzitetno prvenstvo v šahu 2018, na katerem se je pomerila študentska šahovska smetana iz 13 držav.

Na tekmovanju, ki je potekalo od 12.  do 19. septembra 2018 in ki se ga je v moški konkurenci udeležilo 26 igralcev, od tega dva velemojstra in kar 14 mednarodnih mojstrov, v ženski konkurenci pa 24 šahistk, med njimi so bile tri velemojstrice, pet mednarodnih mojstric in šest FIDE mojstric, so nastopili tudi slovenski študenti športniki: Špela Kolarič (Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta) in Barbara Skuhala (Višja strokovna šola Ekonomska šola Murska Sobota) med dekleti, med fanti pa nas je zastopal Jernej Skuhala (VŠP – Visoka šola Ptuj).

Špela Kolarič in Barbara Skuhala sta obe osvojili po pet točk in z ostalimi delili 7. mesto, po dodatnih kriterijih pa je Špela osvojila 10., Barbara pa 11. mesto.

Kolaričeva je v partiji prvega kroga igrala proti kasnejši zmagovalki Kitajki Shiqun Ni in se dobro borila, s kančkom sreče bi lahko prišla tudi do neodločenega izida: »Samo tekmovanje je bilo zelo naporno, saj je bilo veliko dvojnih krogov tekmovanja. Z rezultatom pa sem zadovoljna,« je povedala Kolaričeva.

Tudi Barbari Skuhala se je zdel ritem tekmovanja zahteven: »Kar štiri dni smo igrali po dva kola na dan. Z rezultatom sem zadovoljna.«

Zmagala je prva nosilka turnirja Kitajka Shiqun Ni (7,5 točk). Kitajka je tako ubranila zlato kolajno iz prejšnjega svetovnega prvenstva, ki je potekalo v Abu Dhabiju leta 2016. Drugo mesto je presenetljivo pripadlo domačinki Kathie Goulart Librelato, ki je v medsebojnem dvoboju ugnala tretjeuvrščeno Perujčanko Deysi T. Cori (sicer ob 6,5 točk).

Na prvenstvu so nastopile tudi slovenski študenti.

V moški konkurenci je Jernej Skuhala je osvojil štiri točke in dosegel 21. mesto.

Skuhala z doseženim ni bil zadovoljen: »Izpustil sem kar nekaj boljših oziroma dobljenih pozicij, ki bi jih moral v optimalnih pogojih seveda realizirati in ki bi me morale popeljati do zmage. To je mogoče potem vplivalo na samozavest, kajti nisem imel tistega pravega občutka za igranje šaha kot v prvih petih partijah, kjer bi morda lahko iztisnil točko več.«

Nekoliko presenetljivo je zmagal Čeh Kriebel Tadeas (6,5 točk), drugo mesto je osvojil Poljak Nasuta Grzegorz (prav tako 6,5 točk, vendar je odločal medsebojni dvoboj, ki ga je dobil prvouvrščeni Čeh), tretje mesto pa je dosegel Kitajec Lu Shanglei (6 točk), sicer prvi nosilec turnirja.

V skupni razvrstitvi je Slovenija zasedla 6. mesto (14 točk). Zmagala je reprezentanca Kitajske (19 točk), druga je bila Poljska (18 točk), tretja pa Brazilija (15,5 točk), predvsem po zaslugi izvrstne predstave dveh domačih predstavnic.

 

Rezultati:

  • Špela Kolarič (Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta): 10. mesto
  • Barbara Skuhala (Višja strokovna šola Ekonomska šola Murska Sobota): 11. mesto
  • Jernej Skuhala (VŠP – Visoka šola Ptuj): 21. mesto

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSUSA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Špela OREHEK

Sorodni članki

Back to top button