FotoŠport

Na Pohorje z nekaj sonca in veliko vetra

V sklopu Aktivne študentske pomladi smo pešačili na Pohorje

Verjetno ni veliko študentov, ki bi se v prostem času peš odpravili streho Maribora. Zato je Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja tudi letos v sklopu Aktivne študentske pomladi organiziral Študentski pohod na Pohorje.

Na ŠOUM-u ne skrbijo le za študentsko izobraževanje in zabavo, ampak vsako pomlad organizirajo tudi dogodke za zdrav duh in telo. Letos smo se z baklami že odpravili na Kalvarijo, se prebudili z zdravo mal’co pred Štukom, zdaj pa smo osvojili še Pohorje.

Misija »Študentski pohod na Pohorje« se je pričela že pred Štukom. Tam so energije polni in zagnani pohodniki dobili vsak svoj nahrbtnik z majico, brisačo in kuponom za vožnjo s sanmi. Prvotni načrt je namreč predvideval, da se bomo v dolino spustili s sanmi, vendar to zaradi downhill proge ni bilo mogoče. Kljub temu pa sprememba ni pokvarila vzdušja. Kaj kmalu smo se že tiščali na avtobusu, ki nas je popeljal pod vznožje Pohorja.

Pred spodnjo postajo vzpenjače so se nam pridružili še študenti, ki se niso pripeljali z nami. Sledila je obvezna skupinska fotografija, nato pa smo zagrizli v hrib in se odpravili proti vrhu.

Pohod na Pohorje - Aktivna študentska pomlad | Avtobus nas je pripeljal pred spodnjo postajo vzpenjače.
 Pohod na Pohorje - Aktivna študentska pomlad | Pred pričetkom pa še skupinska.
 Pohod na Pohorje - Aktivna študentska pomlad | Pridno smo grizli v breg in vrh dosegli v dobri uri in pol.
Pohod na Pohorje - Aktivna študentska pomlad | Na vrhu so nas je čakala manjša osvežitev po napornem vzponu.

  Razgled, osvežitev in veter na vrhu Pohorja

  Kolono več kot šestdesetih študentov so v fluoroscentnih brezrokavnikih vodili člani oddelka, ki so nam jasno kazali pot. Vsak začetek je težak, zato je bil prvi del težji, kot smo pričakovali. Zadihani in prepoteni smo prispeli na cesto, ki vodi do Trikotne jase. Vendar si nismo privoščili kaj veliko počitka, saj smo hitro krenili naprej.

  Po približno uri hoje smo šli mimo koče Luka. Ob vedno manjšem soncu in močnejšem vetru pa smo v skupno dobri uri in pol prispeli na vrh. Tam so nas ŠOUM-ovci že čakali z vodo in prigrizki, da se pred spustom v dolino dobro osvežimo. Na vrhu nas je pričakal čudovit razgled, spremljal pa ga je močan veter, ki nas je kaj hitro pognal na pot proti spodnji postaji vzpenjače.

  Spust v dolino je sicer vedno krajši kot vzpon, ga je pa spremljalo nenavadno mrzlo vreme za maj, zato se nam je še nekoliko bolj mudilo. Vseeno smo sestopali previdno, kdaj pa kdaj pa se podrsali tudi po zadnjici. V dolini smo počakali, da je bila skupina spet cela, nato pa nas je avtobus odpeljal nazaj do Štuka.

  Kljub temu, da smo bili utrujeni in nas je večina pred očmi že imela posteljo, smo pohod na Pohorje zapustili dobre volje. Znova smo storili nekaj dobrega zase, ob tem pa se še zabavali in družili z drugimi pogumnimi študenti.

  Aktivna Študentska pomlad se bo 29. maja zaključila s kuharskim tečajem, kjer se boš lahko naučil več o zdravem načinu prehranjevanja in zaokrožil aktivno pomlad.

   

   Urška KUR
   Nejc VEHOVEC

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Back to top button