PriložnostiŠtipendije

Kar 25 mladih raziskovalk se poteguje za štipendije v znanosti

Zaključen je razpis L'ORÉAL – UNESCO "Za ženske v znanosti" 2020 za podelitev štipendij, namenjen mladim slovenskim znanstvenicam s področij naravoslovnih znanosti, medicine in biotehnike. Za štipendije se letos poteguje kar 25 raziskovalk.

L’ORÉAL Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO vsako leto podelita letno štipendijo izbranim slovenskim raziskovalkam. Do zdaj je štipendijo prejelo že 37 izjemnih raziskovalk. Katere tri kandidatke bodo prejele letno štipendijo v višini 5.000 evrov, bo znano marca 2020, ko bosta odločitev sprejela ocenjevalna komisija in Nacionalni odbor.

Prevladuje biomedicina, prijavljena pa so bila tudi znanstvena dela s področij kemije, fizike, biologije, nanoznanosti, matematike, biotehnologije, znanosti o živalih ter ekologije.

Prijave na razpis bo najprej ocenila ocenjevalna komisija. Komisija bo pripravila poglobljene ocene vseh prijav in predlagala ožji izbor najodličnejših prijaviteljic. “Vloge se ocenjujejo glede na znanstveno odličnost prijavljenega dela in objav prijaviteljic. Vsebinsko se oceni njihovo dosedanje znanstveno delovanje, relevantnost doktorata glede na znanstvene cilje in njegovo praktično vrednost. Ocenjuje se tudi izvirnost in inovativnost projekta ter realnost izvedbe v zadanem časovnem okviru. Ne pričakujemo, da bo letošnja odločitev kaj lažja kot v preteklih letih, saj se na razpis prijavljajo vrhunske kandidatke,” je povedala predsednica ocenjevalne komisije doc. dr. Mirijam Vrabec.

Nagrajenih je bilo že več kot 3000 znanstvenic

Nacionalni program L’ORÉAL – UNESCO “Za ženske v znanosti” je del širšega partnerstva L’ORÉAL – UNESCO “For women in science. Partnerstvo pod svojim okriljem združuje dva mednarodna in več kot 100 nacionalnih programov. Ti spodbujajo in zagovarjajo ter se trudijo povečati zastopanost žensk v znanosti. V okviru partnerstva je bilo doslej nagrajenih že več kot 3100 izjemnih znanstvenic.

L’ORÉAL je vodilni svetovni proizvajalec lepotnih izdelkov ter pomemben akter na področju raziskovanja, ki že 110 let posveča pozornost lepoti. Raziskave in inovacije ter ekipa 3.800 raziskovalcev so ključni del L’Oréalove strategije. Njihove uspehe zagotavlja tudi neprecenljiv prispevek žensk, med njihovimi raziskovalci je več kot polovica (55 %) žensk, v letu 2018 pa so ženske predstavljale 69 % vseh zaposlenih.

UNESCO vprašanjem žensk na področjih svojega mandata – v izobraževanju, znanosti, kulturi in komunikacijah – namenja veliko pozornosti. V Sloveniji je na pobudo Slovenske nacionalne komisije za UNESCO leta 1994 v Tednu znanosti potekala ena prvih okroglih miz o ženskah v znanosti v Sloveniji. Kot rezultat pobud Slovenske nacionalne komisije za UNESCO pa je leta 2001 Ministrstvo RS za visoko šolstvo in znanost ustanovilo Komisijo za ženske v znanosti.

 

 Za ženske v znanosti
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button