Delo

Študent ustanovi podjetje: lahko še naprej študira? Kaj se zgodi?

Na spletnem portalu Mladi Podjetnik so na enem mestu zajeli vse informacije, ki bi te zanimale, če se že v študentskih letih odločiš odpreti podjetje. Lahko še naprej redno študiraš? Kaj se zgodi s študentskih statusom, pravico do bonov in drugih študentskih ugodnosti? Kakšno vrsto podjetja je bolje odpreti?

Na spletni portal Mladi Podjetnik so prejeli vprašanje, kaj se zgodi v primeru, da podjetje ustanavlja oz. odpira študent. Kaj to pomeni za njega in kako naj se pravno-formalno loti ustanavljanja lastnega podjetja? Strokovnjaki odgovarjajo, da je tudi to možno, vendar pa odprtju podjetja sledijo določene posledice.

Plačevati je treba prispevke

Pred letom 2013 je obstajal študentski s.p., ki je bil za študente-podjetnike nekoliko bolj ugoden, saj so bili prispevki nižji. Na MP poudarjajo, da lahko študent trenutno odpre s.p. s polnimi prispevki, saj študentski status ne vpliva več na višino prispevkov. Njegov študentski status ne prinaša nobenih dodatnih podjetniških ugodnosti, saj tudi zanj velja dolžnost polnega plačila prispevkov. Če te zanima, kako ustanoviti s.p., si več preberi tukaj.

Kaj pa študentski boni, bivanje v študentskem domu in študentsko delo?

Tem stvarem lahko študent, ki ustanovi podjetje z s.p., pomaha v slovo. Po odprtju s.p. izgubi vse bonitete, vezane na status študenta in ne more več uveljavljati:

  • pravice do subvencioniranega bivanja v študentskem domu,
  • pravice do subvencionirane študentske prehrane,
  • pravice do opravljanja študentskega dela.

Študent-podjetnik lahko izgubi tudi morebitno državno štipendijo (zelo verjetno tudi kadrovsko) ter morebitno družinsko pokojnino.

Ali lahko še študiram?

Seveda. Kot pravijo na MP, lahko študiraš redno ali izredno. Študent namreč ohrani status kljub odprtju s.p.-ja, vendar pa izgubi bonitete, ki jih tak status daje na voljo.

To pomeni tudi, da z odprtjem s.p.-ja izgubi možnost, da ga starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana in zanj uveljavljajo otroški dodatek. Ne pozabi tudi, da si moraš kot s.p.-jevec sam urediti zdravstveno zavarovanje, saj ti v takem primeru preneha veljati pravica do zavarovanja kot vzdrževani družinski član.

Kaj pa če odprem podjetje kot d.o.o.?

Pri MP odgovarjajo tudi na to vprašanje. Kako ustanoviš svoj d.o.o., preberi tukaj.

  1. V primeru, da je študent družbenik (lastnik) in poslovodja (direktor):

Študent je primoran plačevati vsaj minimalne prispevke. “Socialne prispevke za družbenike, ki so poslovodne osebe, je namreč dolžna plačevati oseba, ki je hkrati lastnik in poslovodna oseba, kar pa velja le ob predpostavki, da oseba ni niti zaposlena v svojem ali kakem drugem podjetju niti ni zavarovana po drugi zavarovalni podlagi (v zadevnem primeru: ima status študenta),” odgovarjajo na MP. Prav tako študent ni več zavarovan kot vzdrževan družinski član, ampak kot družbenik, zato se mu ukinejo študentske bonitete, še vedno pa lahko redno študira.

2. V primeru, da je študent samo družbenik (lastnik) oz. samo poslovodja (direktor):

Študentu, ki je samo lastnik d.o.o.-ja, ostanejo vse študentske bonitete, vključno s pravico do rednega študija. Hkrati ostane zavarovan kot vzdrževan družinski član. Enako velja za študenta, ki je samo direktor ali prokurist.

Mladipodjetnik.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button