Delo

Naj tvoja prva služba ne bo sanjska

Poletni semester se bliža h koncu, vse bolj pa se približuje vprašanje »kam po diplomi?«

Diplomante in študente zaključnih letnikov kmalu čaka pomembna odločitev: kje se bom zaposlil po koncu faksa in kaj bo moja prva služba?

Zagotovo bi si vsak želel že takoj pričeti z delom v sanjski službi, kjer bi lahko pokazal vse znanje, ki ga je pridobil med študijem. Ampak včasih se splača potrpeti in na začetku pričeti z delom, ki ti ni pisano na kožo ali pa se celo ukvarjati s področjem, ki ga ne poznaš. Ne glede na to, ali boš pričel z delom v sanjski službi ali ne, pa bo to tvoja prva zaposlitev, kjer se boš zagotovo moral še marsičesa naučiti.

Začel boš na dnu

Po koncu študija spet pristaneš na dnu lestvice. Začeti moraš od začetka. Najprej je treba najti službo, nato pa si ustvariti dober ugled, pridobiti izkušnje in navezati stike s sodelavci. Kmalu se boš začel dvigovati po lestvici, pa čeprav ne v tvoji sanjski službi.

Zelo redko kdo že v prvem poskusu najde službo, ki jo bo želel opravljati vse do konca življenja. Vseeno pa ti naj prva zaposlitev služi kot odličen vir izkušenj, znanja in novih sposobnosti. Morda se ti ne zdi, da bi se na tem delovnem mestu lahko naučil karkoli novega. Vendar se znanje ne meri le v prebranih knjigah, ampak tudi v stvareh, ki jim na prvi pogled ne bi pripisal nikakršnega pomena.

Služba
Pri delu niso pomembna zgolj znanja, ki si jih pridobil na fakulteti, ampak tudi neformalne izkušnje.

V službi boš pridobil znanje, ki ga faks ne ponuja

Naučil se boš, kako se obnašati do šefa in sodelavcev, kako se organizirati in si razporediti obveznosti, kako pomembno je priznati napake in jih popraviti. Kmalu boš ugotovil, da se je lažje zbuditi pravočasno, kot pa šefu spet težiti, da boš zamujal. Kdaj pa kdaj boš moral zavrniti povabilo prijateljev na večerno druženje in se pripraviti na naporen dan v službi.

Take in podobne življenjske izkušnje ti bo prinesla prva služba. Zato ni treba, da je sanjska. Dovolj je že, da v njej spoznaš odlično ekipo sodelavcev, ki bodo postali tvoji prijatelji tudi izven službe. Če ti bo pa kdaj težko, ker ne opravljaš dela, ki te veseli, se spomni, kaj ti trenutna služba ponuja. Imaš odlične sodelavce? Urejen delovni čas ali pa morda razumljivega šefa? Take stvari niso samoumevne.

Z izkušnjami, ki si jih pridobil v prvi službi, boš lažje dobil delo v želenem podjetju. Tja boš prišel kot celostna oseba, ki pozna odnos med delodajalcem in delavcem, obvlada pa tudi vse majhne trike, ki si se jih naučil v prvi službi. Zato se na začetku splača stisniti zobe in nekaj časa opravljati delo, ki te malo manj veseli.

 

 Dostop.si / UK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button