Kultura

Razstava Ljubljanskega gradu osvetljuje slovensko pripovedno izročilo

V Kazematah na Ljubljanskem gradu vrata odpira osrednja tematska razstava avtoric Anje Štefan in Irene Matko Lukan z naslovom Za devetimi gorami: Slovensko pripovedno izročilo.

To izročilo osvetljuje korak za korakom: s pomočjo odlomkov iz pravljic, ilustracij, fotografij, razlag, predmetov in malih pravljičnih svetov.

Razstava odraslim omogoča, da se poglobijo v način obstajanja pripovednega izročila, otrokom pa, da zlezejo v lonček Mojce Pokrajculje ali se poigrajo s frnikolami povodnega moža. V enih in drugih želi prebuditi željo po dobrih starih zgodbah.

Kot so zapisali na Ljubljanskem gradu, so naši predniki priložnosti za pripovedovanje našli povsod, kjer se je srečalo več ljudi. Zgodbe so jim pomagale, da so se med seboj poslušali in povezovali ter bolje razumeli sebe in druge. Možnost nam ponujajo ves čas razstave: z zgodbami se kratkočasimo, zabavamo, razlagamo, prenašamo izkušnje in modrost, vzgajamo in se odzivamo na družbene spremembe. Slovenci imamo bogato pripovedno izročilo, saj je med našimi predniki krožilo nešteto pravljic in povedk, so dodali.

Ljubljanski grad je ob razstavi pripravil tudi raznolik spremljevalni program, ki ga bodo izvajali med septembrom 2020 in majem 2021. Na programu so pripovedovalska delavnica za otroke in starše, strokovno vodstvo po razstavi, pogovorni in pripovedovalski večeri, pripovedovalsko-glasbeni predstavi Tristo zajcev in Za devetimi gorami ter drugi dogodki.

Razstavo je oblikovala Sanja Jurca Avci s sodelavcem Tomažem Budkovičem iz zavoda za prostor in vsebino Trans, za grafično oblikovanje pa je poskrbela Dolores Gerbec. Izbor in obdelava likovnih podob je delo Sanje Janša in Pavleta Učakarja, razstava pa je nastala v produkciji Ljubljanskega gradu.

Razstava je na ogled do maja prihodnje leto.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button