Kultura

Danes se začenja 57. Festival Borštnikovo srečanje!

Maribor bo prihodnja dva tedna v znamenju gledališča. Svoja vrata namreč danes odpira že 57. Festival Borštnikovo srečanje, osrednji slovenski gledališki festival, ki nudi vpogled v aktualno stanje in trende slovenske gledališke ustvarjalnosti, ob tem pa občinstvu omogoča seznanitev z izbranimi tujimi gledališkimi uprizoritvami.

Najobsežnejši tekmovalni program doslej

Osrednji del 57. Festivala Borštnikovo srečanje predstavlja šestnajst vrhunskih slovenskih uprizoritev tekmovalnega programa, ki jih je izmed 210 gledaliških dogodkov, kolikor si jih je ogledala v obdobju od 1. julija 2020 do 31. decembra 2021, izbrala selektorica Nika Leskovšek.

Po njenih besedah izbrane predstave ne kažejo le zrcalne podobe našega trenutnega stanja, ampak se med seboj tudi nezadržno kalejdoskopsko komentirajo skozi prikaz različnih družbenih in človekovih stanj, kot so vrste diskriminacij, nestrpnosti, problemi migracij, verskih in ideoloških razklanosti, spopadanje z osamljenostjo, duševnimi težavami in z njimi pogosto povezanimi finančnimi zagatami in hiperprodukcijskimi pritiski neoliberalnega kapitalizma, skozi vse to pa sprožajo zavest, da je umetnost tudi pomembna moralna in duhovna opora in način, kako lahko prebrodimo težke bivanjske situacije in jih ugledamo v drugi luči.

Za festivalske nagrade se bo potegovalo kar šestnajst vrhunskih slovenskih uprizoritev

Sprejemanje in vključevanje

Mlado gledališče se letos osredotoča predvsem na sprejemanje in vključevanje. Njegov program pa med drugim obsega domače in tuje plesne in animirane uprizoritve, performativni sprehod po mestu ter delavnice in strokovni posvet. Vključevanje ranljivih skupin bo tudi osrednja tema letošnje mednarodne konference z naslovom Gledališka vključenost – socialna aktivacija. Potekala bo od 1. do 3. junija in se bo ukvarjala z vprašanjem gledališča kot učinkovite in uspešne metode socialne aktivacije ranljivih skupin.

Multimedijska lutkovna predstava Svetlonos bo na sporedu 31. 5. ob 19. uri.

Slavnostno odprtje festivala

Eden vrhuncev letošnjega Borštnikovega bo slavnostno odprtje festivala, v petek, 3. junija. Večer bo v znamenju gostujočih umetnikov, britanske skupine Akram Khan Company, ki bo uprizorila sodobno plesno predstavo svetovno uveljavljenega koreografa Akram Khana Prelisičiti hudiča.

Med predstavami spremljevalnega programa velja omeniti Deklico v temnem gozdu režiserja Pantelisa Dentakisa v produkciji Les Visiteurs du Soir (FR) ter slovensko uprizoritev Solo v režiji Nine Rajić Kranjac in produkciji Maske in Slovenskega mladinskega gledališča, ki je pred kratkim prejela Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev Tedna slovenske drame v Kranju in bo izvedena v industrijski coni v Melju.

V spremljevalnem programu je tudi predstava Nevidna v produkcija Lutkovnega gledališča Ljubljana in Zavoda Imaginarni. Foto: Matej Povše

Gledališki program dopolnjujejo izbrani glasbeni dogodki. Že v sredo, 1. junija, bo na dvorišču Vetrinjskega dvora nastopila zasedba SBO (Smrt boga in otrok), po slavnostnem odprtju se v petek, 3. junija, obeta druženje s primorskim gangsta raperjem Smaal Tokkom, v petek, 10. junija se glasbeni program nadaljuje s koncertom štajerskega deep house dvojca LUMA.

Borštnikov prstan Ivu Barišiču

Festival Borštnikovo srečanje se bo sklenil 12. junija 2022 s podelitvijo festivalskih nagrad in Borštnikovega prstana, zaključno slovesnost, ki se bo začela ob 20. uri, pa bo neposredno prenašala tudi RTV Slovenija. Prestižni Borštnikov prstan si bo letos nadel Ivo Barišič, nekdanji član ansambla SNG Nova Gorica, »čigar najznačilnejša poteza v ustvarjalnosti sta njegova predanost in odprtost – kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik, zato z njim radi sodelujejo tako izkušeni, uveljavljeni režiserji kot tudi ustvarjalci najmlajše generacije in tisti, ki odstopajo od ustaljenih teatrskih in filmskih praks,« je zapisala mag. Tea Rogelj v utemeljitvi nominacije, ki jo je pripravila za Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.

Ivo Barišič v predstavi Otroci Adama in Eve leta 2015.

Borštnikovo srečanje
Borštnikovo srečanje

Sorodni članki

Back to top button