Življenjski slog

Ali dieta na podlagi krvnih skupin deluje?

Dieta temelji na prepričanju, da naša krvna skupina narekuje, kako procesiramo zaužito hrano.

Kakšna je znanost v ozadju diete, ki vsakemu krvnemu tipu predpisuje živila, ki naj bi najbolje služila njihovemu telesu?

Med številnimi priljubljenimi keto, paleo in ostalimi novodobnimi dietami, priljubljena postaja tudi dieta na podlagi krvnih skupin, ki jo je zasnoval Dr. Peter D’Adamo v svoji uspešnici Eat Right 4 Your Type. Temelji na prepričanju, da lektini (široka skupina proteinov v hrani) različno vplivajo na posameznike različnih krvnih skupin. Sodeč po dieti bi morali našo prehrano prilagoditi po sledečih napotkih:

  • skupina A naj bi se izogibala mesnim izdelkom in prakticirala vegetarijansko prehrano. Jedli naj bi svežo, organsko zelenjavo, stročnice in žitarice.
  • Skupina B lahko uživa meso, a ne piščanca. Posegali naj bi tudi po zelenjavi, jajcih in nizkomaščobnih mlečnih izdelkih. Medtem naj bi koruza, pšenica, arašidi in stročnice povzročali pridobitev dodatne telesne teže.
  • Skupina AB naj bi dieto osnovala na tofuju, morski hrani, zeleni zelenjavi in mlečnih izdelkih, izogibala pa naj bi se alkoholu, prekajenemu mesu in kofeinu.
  • Skupina 0 lahko prosto uživa v mesu, izogibala pa naj bi se stročnicam, mlečnim izdelkom in žitaricam.

 

Kaj lektini sploh počnejo?

Lektine zaznamuje dejstvo, da niso prebavljivi, temveč se vežejo na druge molekule, predvsem ogljikove hidrate. Človeško telo to lastnost izkorišča tudi za identificiranje raznovrstnih patogenov (mikroorganizmov, ki povzročajo bolezni). Hkrati pa patogeni s pridom uporabljajo lektine za doseg svoje tarče.

dieta
Čeprav lahko lektini pomagajo identificirati naš krvni tip, pa ni dokazov, da bi lahko selektivno škodovali le določenim posameznikom.

Dieta širi prepričanje, da v kolikor zaužijemo za našo krvno skupino neprimerne lektine, lahko trpita naša koža in prebavni sistem, pojavila pa naj bi se tudi kronična utrujenost. Medtem, ko so lektini res lahko uporabljeni za identificiranje različnih krvnih skupin, pa znanost nima dokazov, da bi zaužitje “napačnih” lahko vodilo do omenjenih težav. Prav tako je avtor diete postal doktor na Univerzi alternativne medicine Bastyr, ki je že delje časa predmet številnih kritik zaradi odločitve, da v akademski predmetnik vključijo psevdoznanost.

 

Lahko vseeno izgubiš težo?

Na kratko, da. A ne zato, ker bi končno jedel primerno svoji krvni skupini, temveč zato, ker dieta v vsakem primeru izloča procesirano hrano in omejuje vnose živil na priporočeno dnevno količino.

 

Dostop.si / KA
 Unsplash

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button