Prehrana

Ogljikovi hidrati: sovražnik ali prijatelj?

Zakaj so ogljikovi hidrati pogosto označeni kot sovražnik v boju za zdravo telesno težo?

Pogosto slišimo, da je najhitrejša dieta odpis ogljikovih hidratov iz naše prehrane. Pa lahko takšno prehranjevanje vzdržujemo dolgoročno, brez da bi ogrozili naše zdravje?

Branje knjige diet
Keto, Paleo in ostale diete ostro napadajo ogljikove hidrate.

V svetu diet že leta prevladuje prepričanje, da so največji sovražnik v boju proti odvečni telesni teži ogljikovi hidrati. V zadnjem času se je trend štetja ogljikovih hidratov preimenoval v sodobno različico »Keto« diete, ki sledi prepričanju, da ogljikovi hidrati niso nujni za ohranjanje splošnega zdravja, in povzročajo le (neželeno) pridobivanje telesne mase. Podobno tudi Paleo dieta zapoveduje odpoved kruhu, žitaricam, celo številnim stročnicam.

 

Popolna odpoved ogljikovim hidratom terja davek na našem telesu

Ne glede na ime diete, lahko dolgoročna odpoved celotni prehranski skupini terja davek na našem zdravju. Če se odpovemo le nekaterim predstavnikom skupine, denimo ocvrtemu krompirčku ali piškotom, naše zdravje ne bo trpelo. Ko pa iz našega jedilnika izginejo tudi sadje, žitarice, zelenjava in celo mlečni izdelki, se naša življenjska doba skrajša, fizične in mentalne sposobnosti oslabijo, splošno počutje pa je vse prej kot vedro. Nedavno so raziskovalci na Harvardu ugotovili, da imajo ljudje, ki jim ogljikovi hidrati predstavljajo dobro polovico dnevno zaužitih kalorij, najmanjšo možnost, da v naslednjih dveh desetletjih umrejo.

 

Ogljikovi hidrati kot zaveznik našega telesa

Krožnik testenin in ogljikovih hidratov
So res vsi ogljikovi hidrati naši sovražniki?

Da so lahko ogljikovi hidrati celo zaveznik, kadar stremimo k izgubi nekaj kilogramov, je dokazala tudi lanskoletna raziskava, v kateri so ljudje, katerih telesna masa je presegala priporočljivo, začeli uživati še več ogljikovih hidratov (rastlinskega izvora). Uspešno so izgubili del teže in izboljšali sposobnost telesa, da uravnava nivo krvnega sladkorja.

Prav tako so hidrati nujni za osnovno delovanje človeškega telesa. So naš glavni vir energije. Samo rdeče krvničke in osrednji živčni sistem (možgani in hrbtenjača) porabijo okoli 80 % vse zaužitih ogljikovih hidratov. Čeprav je naše telo energijo sposobno proizvesti tudi iz maščob in proteinov, pa je tam izkoristek manjši.

 

 DOSTOP.si / KA
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button