Prehrana

Kako kvalitetna so predpakirana živila v Sloveniji?

Rezultati mednarodne raziskave o tem, kako zdrava so predpakirana živila, so pokazali, da je v Sloveniji še precej prostora za izboljšanje, so sporočili z Inštituta za nutricionistiko. Splošno stanje v Sloveniji je sicer boljše od nekaterih manj razvitih držav, zaostaja pa za bolj razvitimi državami, kot so Avstralija, Velika Britanija in Kanada.

Raziskovalci so v 12 izbranih državah z metodo profiliranja živil ugotavljali, kako zdrava so na tržišču razpoložljiva živila. Uživanje visoko procesiranih predpakiranih živil v nekaterih državah predstavlja že dve tretjini dnevnega energijskega vnosa, kar je v nasprotju s smernicami zdrave prehrane. Takšna živila so namreč pogosto energijsko bogata, a revna s hranili, so opozorili na inštitutu.

Uživanje visoko procesiranih predpakiranih živil v nekaterih državah predstavlja že dve tretjini dnevnega energijskega vnosa.

Raziskava je pokazala, da so med državami znatne razlike v hranilni sestavi razpoložljivih predpakiranih živil. Čeprav je sestava teh živil v prvi vrsti odvisna od proizvajalcev živil, so razlogi za opažene razlike med državami odvisni tudi od vrste drugih dejavnikov, vključno z nacionalnimi regulatornimi omejitvami ter prehranskimi navadami in ozaveščenostjo prebivalcev, so ugotovitve povzeli na inštitutu.

Kaj pa v Sloveniji?

Rezultati raziskave so pokazali, da je v Sloveniji razpoložljivih veliko zdravih živil, vendar je treba potrošnikom pomagati, da jih bodo v množici ponudbe uspeli prepoznati in se bodo zanje odločali.

Predpakirana živila so priljubljena tudi v Sloveniji.

“Mnogi slovenski potrošniki radi posegajo po običajnih nesladkanih mlečnih izdelkih, kar ni značilno za vse države. Opažam, da v mnogih evropskih državah sladkajo tudi naravne jogurte. To pri nas ni običajno in upam, da bo tako tudi ostalo, saj jogurt že naravno vsebuje okrog štiri grame sladkorjev na 100 gramov,” je izpostavil Igor Pravst, ki je vodil slovenski del raziskave.

V Sloveniji pa so po prehranski sestavi znatno slabše od mednarodnega povprečja predvsem brezalkoholne pijače, prigrizki in mesni izdelki.

Rezultati raziskave so bili objavljeni tudi v znanstveni reviji s področja raziskovanja debelosti Obesity Reviews.

 

 STA
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button