Mala kuhna: žlikrofi po pravilih Male kuhne in ne Idrije
Kljub temu, da Slovenijo krasijo naravne lepote, razgibana pokrajina in bogata kulturna dediščina, pa med vsem tem ne smemo pozabiti na kratek pa vendarle jedrnat nabor slovenskih tradicionalnih jedi. Idrijski žlikrofi so kulinarična specialiteta, ki jo lahko poceni in preprosto pripravimo tudi doma.
Receptura in način priprave pravih idrijskih žlikrofov sta sicer zaščiteni na ravni Evropske unije kot “zajamčena tradicionalna posebnost”. To pa ne pomeni, da teh ne bi smeli pripraviti kar doma. Žlikrofi se odlično podajo kot priloga različnim jedem, okusni pa so tudi kot samostojna jed, tudi če zabeljeni samo z ocvirki. Za pripravo teh pa po receptu, ki ga je pripravila Mala kuhna, ne boš potreboval kaj več kot krompirja, moke in jajc.
Žlikrofi s krompirjevim nadevom
Za pripravo odličnih žlikrofov bo potrebno najprej zamesiti nekaj rezančevega testa, s katerim boš odel najboljšega med krompirji.
Sestavine
- 100 g bele moke
- jajce
- žlica olja
- ščepec soli
- žlica vode ali mleka
Recept
Iz moke, jajca, žlice olja in žlice vode zamesi testo. To gneti tako dolgo, da se ne bo več oprijemalo rok, na otip pa mora biti prožno in rahlo lepljivo. Če ga prerežeš, pa mora biti brez mehurčkov. Ko je testo pripravljeno, ga tesno zavij v živilsko folijo ter pusti počivati na hladnem vsaj pol ure.
Medtem ko testo počiva, pa lahko pripraviš nadev za žlikrofe.
Sestavine
- krompir
- ocvirkova mast
- čebula
- drobnjak
- črni poper
- majaron
Recept
Neolupljen krompir položi v hladno vodo ter počasi zavri. Kuhaj tako dolgo, da je krompir popolnoma kuhan. To lahko preveriš z nožem. Če gre z lahkoto skozi krompir, ga lahko odcediš ter pustiš nekaj časa stati, dokler ni dovolj ohlajen za lupljenje. Med tem lahko na ocvirkovi masti prepražiš na drobno narezano čebulo. Ko je krompir ohlajen, a še nekoliko topel, ga dobro pretlači. Dodaj mu prepraženo čebulo, drobnjak, majaron ter sol in poper po okusu. Krompirjevo maso nato oblikuj v drobne kroglice.
Spočito testo razvaljaj na kar se da tanko, nanj položi kroglice iz krompirjeve mase. Testo nato zavihaj okoli kroglic ter dobro stisni, da masa med kuhanjem ne bo ušla. Žlikrofe obreži ter s prstom na rahlo potlači, da dobiš značilno obliko. Za natančen postopek pa svetujem, da si ogledaš priložen video.
Pripravljene žlikrofe pokuhaj v slani vreli vodi tako dolgo, da ti priplavajo na površje. Ko so kuhani, jih lahko postrežeš kot samostojno jed, zabeljene z ocvirki ali pa s svojo najljubšo omako.
Andrej Vindiš, Mala kuhna, daje bonus nasvet
Pri oblikovanju majhnih kroglic iz krompirjeve mase je zadela lahko malce nerodna. Pogosto se masa lepi na prste in posledično je oblikovanje kroglic zelo oteženo. Da ti bo oblikovanje kroglic in masa šla lažje od rok, in to dobesedno, si pomagaj z oljem ali vodo.
Meniš, da bi žlikrofi pasali k jagnjetini oz. jagnječjim kračam izpod peke?
Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
mala_kuhna
Little Kitchen