KulturaRecenzije

Film: Hitri in drzni: Hobbs in Shaw [RECENZIJA]

Ah, filmske franšize. Kakšen boljši način, da potrdimo Harvey Dentov stavek: "Ali umreš kot junak, ali pa živiš dovolj dolgo, da vidiš kako postaneš zlobec." (Batman: Vitez teme). Torej, ali je novi spin-off Hitrih in drznih Hobbs in Shaw postal zlobec, ali še vedno navdušuje svet z jeklenimi konjički?

Glavna karakterja zgodbe, ki sta v toku franšize obrnila Harvey Dentov stavek in iz zlobcev postala heroja, sta Luke Hobbs (Dwayne Johnson) in Deckard Shaw (Jason Statham). Prvi je član policije, drugi pa bivši član skrivne organizacije – oba sta začela kot glavna antagonista Hitrih in drznih, kasneje pa se pridružila skupini glavnih junakov.

Hobbs in Shaw dobita skrivno nalogo Cie – ukraden je bil izjemno nevaren virus, ki lahko uniči človeštvo. Seveda je prva ovira na poti že dejstvo, da morata delati skupaj, saj med njima vlada izjemna tekmovalnost, ki izvira iz prejšnjih filmov. Vse skupaj zaplete še dejstvo, da virus pristane v telesu agentke Hattie Shaw (Vanessa Kirby), Deckardovi sestri, virus pa želi še skrivni kibernetski kult Eteon, ki ga predstavlja zlobec Brixton Lore (Idris Elba).

Že dolgo to ni več to, je pa nekaj drugega

Celotna franšiza Hitri in drzni že dolgo ni več serija o hitrih avtomobilih in lokalnih preprodajalcih avtomobilskih delov. V preteklosti smo videli že vse od tankov pa do reaktivcev. Ali se Hobbs in Shaw prizemljita, ali spet kršita zakone fizike?

No, zakonov fizike definitivno ne kršita, ker se zdi, da za ta film sploh ne obstajajo. Film je nabit z prekomerno akcijo in poskusi, da premaga pretekle filme v vseh možnih aspektih – najbolj v eksplozijah, pretepih in pa občasno v najbolj “kaj za vraga se je ravnokar zgodilo” scenah.

Odkar se franšiza Hitri in drzni ne jemlje več resno, je kvaliteta filmov izjemno narasla – prepričajte me drugače.

Film trpi zaradi nenavadne odločitve režiserja David Leitcha o strukturi. Zdi se, da ima film dva vrhunca, kar povzroči pri gledalcu disonanco in občutek, da se film vleče in ponavlja. Prav tako lahko zmoti očitno oglaševanje v filmu, ko se kader večkrat izostri na znamko avtomobila, ostane tam za manj kot sekundo in potem izgine.

Ljubezen in sovraštvo

Dwayne Johnson, Jason Statham in Vanessa Kirby vsak svojo vlogo odigrajo dobro. Njihova kemija gledalce zabava, še posebej rivalstvo med Shawom in Hobbsom, opazna pa je tudi romanca med Hobbsom in Hattie. Kar se tiče zasnove akcijskih karakterjev, se odrežejo boljše kot večina drugih akcij, a še vedno moti način predstave ženske vloge Hattie Shaw. Ta se na začetku pokaže kot močna in izjemna agentka, a proti koncu filma postane pasivna sestra glavnega junaka, ki jo more reševati na vsakem koraku. Omeniti velja še kratke, a kvalitetne scene Ryan Reynoldsa, ki film v kratkem času poboljšajo.

Film je napolnjen z pop-kulturnimi referencami. Od Igre prestolov pa do serije Černobil. Zgolj opozorilo – reference so pripeljane do ekstrema, če konca Igre prestolov še niste videli, pripravite se na neprijetno presenečenje.

Gremo v kino?

Če se na ogled filma odpravite brez pričakovanj, ali še bolje – s pričakovanjem, da bo film nesmiseln, a zabaven – boste v filmu uživali. Dovolj je preprost, zabaven in napet, da gledalce zamoti. Scene pretepov v počasnem posnetku so odlične, akcija kvalitetna, a seveda kakšnega viška filmografije ne boste videli. Predlagam pa, da v dvorani ostanete do konca – trenutni trend scen, ki se predvajajo po odjavni špici, se nadaljuje.

 

Mark MOHORČIČ
Karantanija Cinemas
ikona snemalec MariBox

Sorodni članki

Back to top button