Šport

Sobota po športno: peteroboj petih držav in Državc v košarki 3×3

Tretja julijska sobota je Maribor obarvala v športne barve. Na Atletskem stadionu Poljane je potekal Peteroboj reprezentanc starejših mladincev in mladink, v centru, na Trgu Leona Štuklja pa 5. turnir serije Državc v košarki 3x3. Oba dogodka sta potekala tudi kot testna dogodka Olimpijskega festivala evropske mladine (EYOF 2023).

Mladi slovenski atleti in atletinje so osvojili 12 medalj

Mladi atleti in atletinje so se ob 9. uri zbrali na vroči atletski stezi na Taboru. Peteroboj, kot pove že ime, poteka v petih športih: teku, palici, skokih in metu, ovirah in štafeti.  Na Atletskem stadionu Poljane so se na peteroboju reprezentanc pomerili starejši mladinici in mladinke iz kar petih držav: Slovenije, Slovaške, Madžarske, Poljske in Češke.

Še pred uradnim začetkom so že potekali boji v metu kladiva, dopoldansko manj močno sonce pa so izkoristili še teki na daljše razdalje (3000, 5000 in 800 metrov), tek na 400 metrov z ovirami, skok v višino in daljino ter skok s palico. Popoldne so sledile še preostale discipline: teki z ovirami na 100 metrov, met diska, krogle in kopja, troskok, teki na 100, 200, 400, 1500 in 3000 metrov, troskok, in štafeti (na 100 ter 400 metrov).

Mnogi mladinci in mladinke so peteroboj izkoristili še za pridobivanje last-minute norme za Svetovno mladinsko prvenstvo v atletiki. Potekalo bo v Caliju, v Kolumbiji med 2. in 7. avgustom 2022.

atletski stadion poljane, slovenija, slovaškaa, češka, madžarska, poljska, atleti, atletinje, atletska zveza slovenije, maribor, eyof, ofem, olimpijski festival evropske mladine, eyof 2023, proteini.si, košarka 3x3, šport, državc, | Domačinka Petja Klojčnik je dosegla srebrno medaljo v teku na 800 metrov s časom 2:06,93.
atletski stadion poljane, slovenija, slovaškaa, češka, madžarska, poljska, atleti, atletinje, atletska zveza slovenije, maribor, eyof, ofem, olimpijski festival evropske mladine, eyof 2023, proteini.si, košarka 3x3, šport, državc, | Teki z ovirami so potekali na 100 oz. 110 metrov in 400 metrov.
atletski stadion poljane, slovenija, slovaškaa, češka, madžarska, poljska, atleti, atletinje, atletska zveza slovenije, maribor, eyof, ofem, olimpijski festival evropske mladine, eyof 2023, proteini.si, košarka 3x3, šport, državc, | V skoku v daljino je slavila poljakinja Anna Matuszewicz.
atletski stadion poljane, slovenija, slovaškaa, češka, madžarska, poljska, atleti, atletinje, atletska zveza slovenije, maribor, eyof, ofem, olimpijski festival evropske mladine, eyof 2023, proteini.si, košarka 3x3, šport, državc, | Mladi atleti so se pomerili tudi v skoku v višino.

  Slovenski mladinci so osvojili štiri zlate medalje. In sicer:

  • v skoku v višino (Sandro Jeršin Tomassini),
  • teku na 400 metrov z ovirami (Matic Ian Guček),
  • teku na 100 metrov (Anej Čurin Prapotnik) in
  • v štafeti 4 x 400 metrov (Lara Bezgovšek, Ajda Kaučič, Petja Klojčnik, Ana Rus).

  Skupno 12 medalj (po štiri vsakega leska) je slovenski reprezentanci prineslo 4. mesto tako med mladinkami kot tudi med mladinci. Po skupnih točkah je slavila Poljska, sledile pa so ji Češka, Madžarska in na petem mestu Slovaška.

  Preostale rezultate lahko najdeš tukaj.

  Še peti Državc je osvojila ekipa Proteini.si

  Kot drugi testni dogodek Olimpijskega festivala evropske mladine (EYOF), ki bo prihodnje leto v Mariboru, pa je potekal še zadnji kvalifikacijski turnir Državc v košarki 3×3. Košarkaši so se zbrali na Trgu Leona Štuklja, igrali pa so na dveh prenosnih igriščih velikosti 15 x 11 metrov. Državc v Mariboru je bil peti turnir serije, ki se bo zaključila z velikim finalom. Tja so se uvrstile ekipe z največ doseženimi točkami skozi celotno serijo.

  Turnir se je pričel ob 10. uri z mlajšimi divizijami. Ženske ekipe tokrat niso igrale, so pa zaigrali mladi fantje do 15, 18 in 23 let ter člani v članski kategoriji. V kategoriji U15 so slavili 4 mušketirji U15, med U18 so zmagali Maribor Tutki, med ekipami U23 pa domačini Maribor U23, ki so se kasneje pomerili tudi med člani.

  Tam je bila konkurenca nekoliko hujša, saj je sodelovalo kar 10 ekip. Po tekmah v skupinskem delu so se v polfinalu pomerile ekipe Ljubljana East U23 in Ljubljana Center, v drugem paru pa Proteini.si in OB 6. Kot pričakovano so se v finale prebili Proteini.si, ki vodijo tudi v skupni razvrstitvi, nasproti pa so jim stali košarkarji iz ekipe Ljubljana Center.

  atletski stadion poljane, slovenija, slovaškaa, češka, madžarska, poljska, atleti, atletinje, atletska zveza slovenije, maribor, eyof, ofem, olimpijski festival evropske mladine, eyof 2023, proteini.si, košarka 3x3, šport, državc,| Napete tekme na 5. turnirju serije Državc so vodile na finalni turnir.
   atletski stadion poljane, slovenija, slovaškaa, češka, madžarska, poljska, atleti, atletinje, atletska zveza slovenije, maribor, eyof, ofem, olimpijski festival evropske mladine, eyof 2023, proteini.si, košarka 3x3, šport, državc, | Košarkaši so igrali na dveh igriščih.
  atletski stadion poljane, slovenija, slovaškaa, češka, madžarska, poljska, atleti, atletinje, atletska zveza slovenije, maribor, eyof, ofem, olimpijski festival evropske mladine, eyof 2023, proteini.si, košarka 3x3, šport, državc, | Proteini.si so dobili še peti turnir serije Državc.

   Napete zaključne sekunde finala

   Finale se je začelo bojevito. Nobena ekipa drugi ni pustila enostavnega napada, močna obramba in hitri protinapadi pa so dajali točke. Obe ekipi sta hitro dosegle bonus osebnih napak, zato so pomembne točke dodajali tudi prosti meti. Še dve minuti pred koncem tekme se je zdelo, da bodo Proteini.si unovčili še eno enostavno zmago, ampak so Ljubljana Center dosegli nekaj izjemnih točk in minuto in 38 sekund pred koncem izenačili na 19:19. Proteini.si so nato dosegli pomembno 20. točko, vendar so nasprotniki kmalu izenačili.

   S še nekaj deset sekundami do konca je prišlo do osebne napake in sodniki so prosta meta dosodili ekipi Proteini.si. Ti so izkoristili ponujeno priložnost in iz prostega meta dosegli odločilno 21. točko.

   Tretje mesto v članski kategoriji so dosegli Ljubljana East U23.

   Urška JAKOPIN
   Patrik KOCIPER
   ikona snemalec Nejc VEHOVEC

   Urška Jakopin

   Urednica

   Sorodni članki

   Back to top button