Šport

Državno prvenstvo za kolesarje v nedeljo tudi v Mariboru

Slovenski kolesarji in kolesarke se bodo v četrtek v Novem mestu in v nedeljo v Mariboru borili za državne naslove. V vožnji na čas bosta v članski konkurenci zmagi branila Jan Tratnik in Eugenia Bujak, slednja pa bo v nedeljo skušala ponoviti še lansko zmago na cestni dirki, medtem ko bo rekordni tretji naslov med člani zasledoval Matej Mohorič.

Na dirki ne bo Rogliča in Pogačarja

Matej Mohorič, član ekipe Bahrain-Victorious je eden od šesterice, ki je doslej državno prvenstvo kar dvakrat končal kot zmagovalec. Ob njem je to uspelo še Gorazdu Štanglju, Tadeju Valjavcu, Mitji Mahoriču, Borutu Božiču in Luki Piberniku.

Prvič je slavil leta 2018, v Kopru pa je bil nato najboljši tudi lani, ko je ugnal Jana Polanca in Luko Mezgeca. S tretjim naslovom bi sam skočil na čelo lestvice, zmaga pa bi predstavljala tudi nekakšen obliž na rane, potem ko mu na minuli dirki po Sloveniji ni uspelo slaviti etapne zmage.

Najbližje je bil prav zadnji dan, v peti etapi od Vrhnike do Novega mesta, ko ga je v ciljnem sprintu na glavnem trgu v Novem mestu ugnal tudi kasnejši skupni zmagovalec Tadej Pogačar, ki pa na državnem prvenstvu ne bo nastopil.

Državno prvenstvo pa bo tudi brez Primoža Rogliča, ki je po zmagi na kriteriju Dauphine že v zadnjih pripravah na dirko po Franciji.

Dirka se prične ob 10:30 za članice in ob 14:30 za člane

V Mariboru udeležence čaka krožna trasa z začetkom in koncem pred stadionom Ljudski vrt. Dolžina kroga je 16,6 km s 160 m višinske razlike. Kolesarje čaka tudi kratek, a strm vzpon na Rošpoh sredi krožne trase. Skupaj bodo člani odpeljali 167 km oziroma deset krogov (1600 višinskih metrov), ženske pa šest krogov oziroma 100 km in 960 višinskih metrov.

Članice se bodo s starta pognale ob 10.30, v cilju bodo po nekaj manj kot treh urah. Člani bodo nastopili ob 14.30. Najboljši bodo v cilju nekaj pred 19. uro. Za zdaj je prijavljenih okoli 110 kolesarjev in kolesark, a bo do nedelje teh še nekaj več.

Največja Mohoričeva tekmeca bosta bržčas Mezgec in Polanc, a bo imel branilec naslova  sijajno podporo v Tratniku, tretjem z dirke po Sloveniji Domnu Novaku in novopečenem profesionalcu Matevžu Govekarju. Na startu bodo tudi vedno številčne slovenske ekipe, Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic in kolesarska ekipa Kranja.

Lani je pri ženskah v Kopru slavila Eugenia Bujak pred Uršo Pintar in Špelo Kern. Poljakinja, ki že nekaj let zastopa slovenske barve, je od dejavnih kolesark edina z dvema naslovoma državne prvakinje. Pred njo sta na večni lestvici s tremi še Minka Logonder (1992, 1993, 1995) ter Polona Batagelj, ki je bila za devet naslovov nepremagljiva med letoma 2010 in 2018.

V vožnji na čas v Novem mestu bo naslov branil Jan Tratnik

V četrtek bo pri Novem mestu oziroma na Karteljevem na sporedu državno prvenstvo v vožnji na čas.

Trasa je razgibana, kolesarji pa bodo morali v dveh krogih (skupno 28,8 km) premagati tudi 496 višinskih metrov, vključno s krajšim vzponom na Karteljevo. Ženske ter kolesarji in kolesarke v mlajših selekcijah bodo opravili en krog v dolžini 14,4 km in višinsko razliko 248 m.

Preizkušnjo bodo začeli amaterji ob 13. uri, članice bodo startale ob 15.40, člani pa od 16.20 naprej. Najboljši bodo v peti seriji nastope začeli ob 19. uri.

Končna startna lista za vožnjo na čas bo znana na dan preizkušnje. Doslej je prijavljenih 116 kolesarjev in kolesark v vseh kategorijah, pri čemer manjkajo predvsem potrditve v članski konkurenci.

V ženski konkurenci bo naslov branila Eugenia Bujak, ki si ga je privozila že v letih 2018 in 2019. Predlani je slavila Urška Žigart, ki je tudi letos na startni listi obeh preizkušenj.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button