Potovanje

Še zadnje ikonično letalo Boeing 747 je zapustilo tovarno

Ameriški proizvajalec letal Boeing se je včeraj poslovil od ikone, dostavil je namreč svoje zadnje veliko letalo 747, popularno imenovano jumbo jet, ki ga je izdeloval 55 let. Skupaj z zadnjim jih je Boeing izdelal 1574.

Od svojega prvega poleta leta 1969 je velikansko letalo 747 služilo za prevoz potnikov in tovora. Prevaža lahko skoraj 500 potnikov. Služil je tudi kot prevozno sredstvo za raketoplane ameriške vesoljske agencije Nasa in služi za prevoz predsednikov ZDA kot Air Force One.

Boeing in njegov evropski tekmec Airbus sta v zadnjih 15 letih predstavila donosnejša in varčnejša širokotrupna letala, ki imajo namesto štirih motorjev, kot jih ima 747, le dva motorja.

Na tisoče delavcev se je v torek pridružilo vodstvenim delavcem z vsega sveta, pa tudi igralcu in pilotu Johnu Travolti, ki je letel z letali 747, na slovesnosti v ogromni tovarni podjetja severno od Seattla. Zadnje letalo so predali tovornemu prevozniku Atlas Air.

Model je nastal zaradi odpovedi drugega naročila

Boeing se je odločil izdelati letalo 747 potem, ko je izgubil naročilo za veliko vojaško transportno letalo C-5A. Zamisel je bila, da bi izkoristil prednosti novih motorjev, razvitih za transportno letalo – turboventilatorskih motorjev z visokim obtokom, ki zgorevajo manj goriva, saj zrak prehaja okoli jedra motorja, kar omogoča daljši doseg – in jih uporabil za novo civilno letalo.

Več kot 50.000 Boeingovih delavcev je potrebovalo 16 mesecev, da so izdelali prvo letalo 747. Za proizvodnjo jumbo jeta je bilo treba zgraditi ogromno tovarno v Everettu, severno od Seattla – po prostornini največjo stavbo na svetu. Tovarna ni bila dokončana niti takrat, ko so bila dokončana prva letala.

Trup prvega letala je bil dolg 68,5 metra, rep pa je bil visok kot šestnadstropna stavba. Zasnova letala je vključevala drugi krov, ki se je od pilotske kabine raztezal nazaj čez prvo tretjino letala, zaradi česar je imelo letalo značilno grbo in je dobilo vzdevek kit.

Nekatere letalske družbe so drugo nadstropje spremenile v salon prvega razreda, medtem ko so bili včasih tudi v spodnjem nadstropju saloni ali celo piano bar. Eno od ukinjenih letal 747, ki je bilo leta 1976 prvotno izdelano za letalsko družbo Singapore Airlines, so v bližini letališča v Stockholmu preuredili v hotel s 33 sobami.

Prvo letalo je letelo do Londona

Prvo letalo 747 je začelo obratovati leta 1970 na progi New York-London družbe Pan Am. Debitiral je tik pred naftno krizo leta 1973, sredi recesije, ki je povzročila zmanjšanje števila zaposlenih v Boeingu s 100.800 leta 1967 na 38.690 aprila 1971.

Posodobljeni model – serija 747-400 – je bil predstavljen konec 80. let prejšnjega stoletja in je sovpadal z azijskim gospodarskim razcvetom v začetku 90. let.

Delta je bila zadnja ameriška letalska družba, ki je letalo 747 uporabljala za potniške lete, kar se je končalo leta 2017, čeprav ga nekateri drugi mednarodni prevozniki še vedno uporabljajo. Med drugim nemška letalska družba Lufthansa.

Izvršni direktor podjetja Atlas John Dietrich je letalo 747 označil za najboljše tovorno letalo, med drugim tudi zaradi njegove edinstvene zmožnosti nalaganja tovora skozi nos.

STA
Facebook The Boeing Company

Sorodni članki

Back to top button