Bivanje

Študentski becikl: stanovalci ŠD si lahko brezplačno izposodijo kolesa

V Študentskih domovih Univerze v Mariboru je zaživel projekt Študentski becikl. Za tamkajšnje stanovalke in stanovalce je tako od prejšnjega tedna na voljo brezplačna izposoja koles.

Kolo je odlično prevozno sredstvo in primerno za vse, ki želijo biti neodvisni od javnega prometa, se ne želijo ukvarjati s parkiranjem jeklenega konjička ali pa nimajo druge možnosti prevoza. Po drugi strani pa se najde tudi veliko zapuščenih koles. Prav v tem je priložnost videla stanovalka Tina, ki je dan za dnem hodila skozi študentsko naselje na Gosposvetski in opazila zapuščena kolesa. V sodelovanju s Študentskimi domovi Maribor, Mestno kolesarsko mrežo in Lokalnim skladom za mlade z idejami – Banko idej 2021, ki je nastal pod okriljem MKC Maribor, je zaživel projekt Študentski becikl.

V študentskih domovih želijo tako spodbujati trajnostno mobilnost. “Študentski domovi Univerze v Mariboru spodbujamo stanovalke in stanovalce, da za svoje prevozno sredstvo uporabljajo predvsem kolesa. V ta namen smo v vsakem naselju poskrbeli za zunanje pokrite kolesarnice in seveda tudi notranje kolesarnice. S tem pa se vsako leto najde tudi nekaj zapuščenih koles, ki jih doniramo Mestni kolesarski mreži,” so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili na univerzi.

Za izposojo je na voljo 8 koles

Študentski domovi Maribor vsak konec leta donirajo zapuščena kolesa Mestni kolesarki mreži, ki jih popravi in pripravi za ponovno uporabo. Lani donirana kolesa so se tokrat »vrnila« z novim poslanstvom. Kot brezplačno prevozno sredstvo bodo služila vsem stanovalkam in stanovalcem študentskih domov, ki kolesa nimajo, a ga potrebujejo.

Kolesa so za ta namen posebej označena z nalepko. Shranjena so v kletnih kolesarnicah v naseljih Gosposvetska (kolesarnice v Domu 4) in Tyrševa (kolesarnica v Domu 3). Ključ za posamezno kolo se prevzame v recepciji.

V naselju Gosposvetska je zaenkrat za brezplačno izposojo na voljo osem koles, v naselju Tyrševa pa dve kolesi. Izposoja je možna za 24 ur, potem je kolo treba vrniti. Kako poteka izposoja, si lahko ogledaš tukaj.

V Mariboru naj bi sicer letos spomladi zaživel sistem izposoje oziroma souporabe koles na občinski ravni. Občina je decembra lani podpisala pogodbo za vzpostavitev tega sistema s podjetjem Europlakat. Prva ura vožnje bo za uporabnika brezplačna, zatem pa cena izposoje na uro postopno narašča.

STA, UM
UM

Sorodni članki

Back to top button