Glasba

ZDA pripravlja svojo različico Evrovizije – Pesem Amerike

Tekmovanje za pesem Evrovizije ima vse več oboževalcev tudi v ZDA, kjer so se letos odločili, da bodo pripravili svojo različico priljubljenega glasbenega tekmovanja in jo poimenovali Pesem Amerike (American Song Contest). Pesem bodo izbrali 9. maja, dan pred prvim polfinalom Evrovizije v italijanskem Torinu.

Za naziv najbolj izvirna pesem v ZDA se skupno poteguje 56 skupin – po ena za vsako od 50 zveznih držav ZDA ter skupno še pet iz priključenih ozemelj in prestolnice Washingtona D.C. Med žiranti sta legenda hip hopa Snoop Dogg in ameriška pevka Kelly Clarkson.

O zmagovalcu tekmovanja Pesem Amerike bodo v ZDA odločali v petih kvalifikacijskih krogih, dveh polfinalnih in finalni oddaji.

Eden od producentov ameriške evrovizijske različice je Christer Björkman, ki je dolgo vodil švedske delegacije na Evroviziji in pripravljal švedske predizbore.

ZDA so prepletene z Evrovizijo

Prvo glasbeno tekmovanje za pesem Evrovizije je bilo leta 1956. Takrat je sodelovalo sedem držav. Z leti se je tekmovanju pridružilo vedno več držav, tudi neevropskih. Leta 1973 se je Evroviziji pridružil Izrael, leta 2015 Avstralija. ZDA tega niso storile, a je leta 2016 takratni predsednik ZDA Barack Obama glasbeno tekmovanje omenil v isti sapi kot veliki evropski nogometni klub.

Kljub vsemu so ameriške glasbene zvezde že nastopile v okviru Evrovizije. Justin Timberlake je nastopil na finalni prireditvi v Stockholmu leta 2016, ko so Evrovizijo prvič v živo predvajali tudi v ZDA, Madonna pa leta 2019 v Tel Avivu.

Prav tako so države, ki so sodelovale na Evroviziji, pogosto imele pomoč z ameriške celine.

Leta 1997 je na tekmovanju slavila skupina iz Združenega kraljestva s pevko Katrino Leskanich, rojeno v v Kansasu. Leta 2009 je Oscar Loyja, rojen v Kaliforniji, sodeloval na Evroviziji v imenu Nemčije in zasedel 20. mesto. Leta 2021 je ameriški raper Flo Rida sodeloval s pevcem Senhitom v imenu San Marina.

Leta 1988 je na tekmovanju za pesem Evrovizije v imenu Švice zmagala kanadska pevka Celine Dion in dokazala, da lahko zmaga na Evroviziji vodi do velike kariere.

Tekmovanje Pesem Amerike je zastavljeno kot televizijski resničnostni šov. Prvi tekmovalci so svoje pemsi že predstavili.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button