NovicePotovanje

Afera Uber: kako je Uber po spornih in nezakonitih poteh prišel do uspeha

Obsežna preiskava, v okviru katere je več medijev preučilo zbirko zaupnih datotek ponudnika aplikacije za deljenje prevozov Uber, je razkrila etično sporne in potencialno nezakonite prakse, s katerimi je Uber pospešil svojo bliskovito širitev.

Britanski časnik Guardian je pridobil dostop do okoli 124 tisočih zaupnih dokumentov Uberja, ameriškega ponudnika aplikacije za deljenje prevozov. Obsežna mednarodna raziskava teh dokumentov je sedaj razkrila, da je Uber na svoji poti do uspeha kršil zakon, zavajal policijo, izkoriščal nasilje nad vozniki in na skrivaj lobiral vlade po vsem svetu.

Dokumente sestavljajo maili, sporočila iMessages in WhatsApp pogovori med vodilnimi v podjetju. Med dokumenti so še briefi, predstavitve, zapiski, računi …

Uberjeve sporne prakse

Dokumenti kažejo, da je Uber uporabljal sporne etične prakse za vstop na nova tržišča. Intenzivno je lobiral za spremembe zakonov sebi v prid, med njimi ga dokumenti povezujejo tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Po poročanju Guardiana je lobiral tudi v vladi Baracka Obame, s pomočjo nekdanje evropske komisarke Neelie Kroes pa se je dogovarjal tudi z vrsto nizozemskih politikov.

Izkoriščali so tudi občasno nasilne demonstracije taksistov proti Uberju. Nekdanji izvršni direktor podjetja Travis Kalanick naj bi drugim vodilnim v podjetju kot odziv na te proteste napisal, da “nasilje zagotavlja uspeh”.

Ko so demonstracije ogrožale varnost voznikov Uberja in so bili ti napadeni, so vodilni hitro izkoristili situacijo za javno podporo. Podobne taktike naj bi uporabljali tudi v Španiji, Italiji, Belgiji in na Nizozemskem, kjer so mobilizirali voznike in jih spodbujali, naj se pritožijo policiji. S tem bi Uber s pomočjo medijev in javnosti dosegel popuščanje oblasti.

Raziskava je razkrila nezakonito delovanje podjetja prav med leti 2013 in 2017. Prav v časih, ko je Uber pridobil največjo slavo in se razširil na največ lokacij. V tem času so njegove storitve prispele tudi v Evropo, do leta 2017 pa je deloval že na 600 lokacijah.

STA, Guardian
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button