Okolje

Nimamo planeta B!

V središču Maribora je za podnebno pravičnost protestiralo okoli 1000 mladih

15. marca se je v več kot 2000 mestih in v več kot 120 državah po svetu odvijal Podnebni štrajk, s katerim so mladi pozvali k spremembah na področju kimatske tematike.

»Klima ne štima!«

Znanstvene napovedi kažejo, da bo globalno segrevanje doseglo svoj vrhunec prav v času, ko bomo v odrasli svet zakorakali mi. Z zatiskanjem oči, ignoranco in prelaganjem odgovornosti na prihodnje generacije problema klimatskih sprememb ne bomo rešili, zato se je tudi v Sloveniji organiziralo gibanje Mladi za podnebno pravičnost, ki apelira na vlado in družbo, da začne razmišljati o prihodnosti.

 

Vse se je začelo s 15-letno Greto

Začetnica gibanja Petki za prihodnost (Fridays for future), v sklopu katerega je potekal tudi Podnebni štrajk, je mlada Švedinja Greta Thunberg. Greta je avgusta 2018 pričela protestirati pred švedskim palamentom, kjer je vsak petek stala s transparentom in odgovorne pozivala k spremembam. Kmalu je njeno dejanje zaobšlo svet, pridružili pa so se ji mladi po celem svetu in razvilo se je gibanje Petki za prihodnost.

Petnajstega marca ob 11:55 so se začeli protesti po celem svetu in tudi po celotni Sloveniji: Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Kopru, Ravnah na Koroškem, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku. Mladi si želijo sprememb in boljše prihodnosti, saj je udeležba presegla vsa pričakovanja, posamezniki pa so brez sramu poprijeli za mikrofon in prebrali 10 zahtev, ki so jih pobudniki štrajka predložili tudi predseniku vlade Marjanu Šarcu.

Podnebni Štrajk 2019 - 1 | Na vseh štrajkih po Sloveniji so govorci prebrali 10 zahtev, ki so jih aktivisti predali vladi.
Podnebni štrajk Slovenija 2019 - 2 | Mladi so bili zelo kreativni pri izdelavi transparentov.
Podnebni_štrajk-3 | Čas je, da se nehamo sprenevedati.
| Ob 11:55 se je na protestih za ukrepe proti podnebnim spremembam v Sloveniji zbralo več kot 11 tisoč mladih.
| V Mariboru se je zbralo okoli 1000 mladih.
| Nekateri so na pomembnost klimatskih sprememb opozarjali tudi z maskami. 
| Protestniki so se sprehodili po mestu in ob tem glasno vzklikali.
| Nemogoče je bilo fotografirati celotno množico.

   

  »Odrasli odrastite!«

  V Mariboru se je zbralo okrog 1000 ljudi, ki so s svojo prisotnostjo presegli vsa pričakovanja. Čeprav je bilo med mladimi moč opaziti tudi kak odrasel obraz, pa so se ti držali bolj v ozadju in dogajanje le opazovali. Zbrane je najprej nagovorila Ana Tasič, ena izmed organizatork protestnega shoda v Mariboru. Mladi imajo dovolj neukrepanja in se na štrajku niso zbrali zadnjič. »Podnebje se spreminja, uničujemo naravo, mi pa se vsi delamo, kot da imamo čas, da bomo to nekoč v prihodnosti spremenili,« je poudarila in dodala: »treba je ukrepati danes, da jutri ne bo prepozno.« Mesto je nato prepustila pogumnim mladim govorcem, ki so ob glasni vzpodbudi sovrstnikov izrazili svoje zahteve in pozive.

  Množica se je po dobre pol ure začela premikati v smeri Glavnega trga, naprej čez Poštno do Slomškove cerkve, po Gosposki nazaj do Grajskega trga ter mimo Kodžaka do Prve gimnazije. Vse skupaj so spremljali glasni vzkliki »SOS«, »Več zraka, manj raka!«, »Klima ne štima!« in »Nimamo planeta B!«, ki so osupnili mimoidoče. Kača se je nato vrnila na Grajski trg in tam so protestniki odgovorne še enkrat pozvali k spremembam.

   

  V Ljubljani kar 9000 protestnikov

  Največji štrajk je potekal v Ljubljani, kjer so dijaki, študentje in tudi osnovnošolci napolnili park Zvezda. Aktivisti so dan prej pripravili transparente, ki so jih razdelili med protestnike, nato pa so pred skoraj deset tisoč glavo množico prebrali 10 zahtev mladih za podnebne spremembe. Po dobrih 40 minutah je karavana z glasnimi vzkliki, bobni in glasbeno podlago pričela skandirati čez Wolfovo in Čopovo vse tja do Trga Republike, kjer so se glasni vzkliki in vihtenje transparentov nadaljevali. Tik pred koncem protesta so voditelji ob bučni podpori protestnikov seznam zahtev odnesli v parlament in ga predali predsedniku vlade.

   

   Urška KUR
  Urška KUR

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Back to top button