Okolje

Zaradi koronavirusa na Kitajskem upad izpustov CO2 za četrtino

Novi koronavirus, ki je terjal že 2000 življenj in paraliziral kitajsko gospodarstvo, poleg vseh slabih prinaša tudi pozitivno novico. Izpusti ogljikovega dioksida (CO2) so namreč na Kitajskem v zadnjih dveh tednih upadli za najmanj 100 milijonov ton. Taka količina na letni ravni predstavlja padec za četrtino.

Gospodarska aktivnost se v drugem največjem gospodarstvu na svetu po koncu lunarnih novoletnih praznikov, ki se začnejo 25. januarja, navadno vsako leto poveča. Letos so kitajske oblasti praznike zaradi epidemije koronavirusa po večjem delu države podaljšale za teden dni. S tem so želele zajeziti širjenje virusa.

Zaradi koronavirusa se se izpusti CO2 v zadnjih dveh tednih zmanjšali za 100 milijonov ton, vendar se bodo po koncu izrednih razmer najverjetneje povečali še bolj.

Zato se je v ključnih industrijskih sektorjih proizvodnja zmajnšala za 15 do 40 odstotkov. To so ugotovili raziskovalci neodvisnega finskega Centra za raziskave s področja energije in čistega zraka.

Hitro širjenje virusa je tako na Kitajskem povzročilo zmanjšano povpraševanje po premogu in nafti. Posledično pa je bilo v zrak sproščenih občutno manj izpustov. Dnevna proizvodnja v kitajskih termoelektrarnah je bila v zadnjih dveh tednih najmanjša v zadnjih štirih letih, dnevna proizvodnja v jeklarski industriji pa najmanjša v zadnjih petih letih.

Kitajska, ki je sicer največja uvoznica in porabnica nafte na svetu, je v rafinerijah v provinci Shandong, proizvedla najmanj nafte po jeseni 2015. Provinca je predstavlja kitajsko naftno vozlišče in najpomembnejši vir črnega zlata za državo.

Okoljevarstveniki so ob tem opozorili, da je krčenje emisij le začasno in da bi lahko stimulativni ukrepi Pekinga, če bodo usmerjeni v povečanje proizvodnje med največjimi onesnaževalci, ta trend hitro obrnili.

Po koncu izrednih razmer, bodo tovarne najverjetneje maksimizirale proizvodnjo in skušale nadoknaditi izgube, nastale v času zaprtja. Zato se bo onesnaževanje bistveno poečalo, saj bomo priča ‘maščevalnm onesnaževalcem’. Strokovnjaki pravijo, da gre za testiran in dokazan vzorec.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button