Okolje

V Indiji se je število prostoživečih tigrov povečalo za tretjino

Indija je ob mednarodnem dnevu tigrov, ki ga obeležujemo 29. julija, objavila, da se je število tigrov v štirih letih povečalo za tretjino. S tem se povečujejo možnosti za ohranitev teh ogroženih velikih mačk.

Po podatkih indijskega popisa tigrov se je število tigrov v divjini povečalo iz 2226 na 2967, kar je po besedah indijskega premierja Narendre Modija zgodovinski dosežek.

Čeprav je na svetu še vedno premalo tigrov, pa se azijske države aktivno trudijo, da se njihovo število poveča.

Za popis tigrov so v Indiji uporabili 26.000 fotoaparatov z detektorji gibanja, ki so v znanih habitatih posneli skoraj 350.000 fotografij. Z računalniškimi programi prepoznave so nato pregledali fotografije, da so lahko na njih prepoznali posamezne živali. Tigrov niso šteli le elektronsko. 380.000 kvadratnih kilometrov terena so pristojni natančno pregledali tudi peš.

Na svetu še vedno premalo tigrov

Število tigrov na svetu je še vedno zelo majhno; ocenjujejo, da je bilo leta 1900 na svetu približno 100.000 tigrov. Ta številka se je leta 2010 zmanjšala rekordno nizko na 3200 tigrov.

Razlog za upad števila tigrov je človekovo uničevanje njihovega življenjskega okolja in primanjkovanje plena, saj skupaj z nami tekmujejo za hrano. Poleg tega jih človek lovi zaradi kože in drugih delov, ki jih ljudje uporabljajo v tradicionalni azijski medicini in tradiciji. Samo zaradi športnega lova so v Indiji med leti 1875 in 1925 ubili 57.000 tigrov.

Indija je zato z dvanajstimi drugimi državami, v katerih živijo tigri, sklenila dogovor, da mora vsaka država do leta 2022 podvojiti število teh velikih mačk. Indiji je po novih podatkih to uspelo že štiri leta pred zastavljenim ciljem.

Najmanjše število tigrov so v Indiji zabeležili leta 2006, ko jih je bilo le 1411. Od takrat njihovo število narašča.

Tigre najbolj ogrožajo divji lovci in krčenje habitatov, ki je posledica rasti števila prebivalstva v Indiji. Indijske oblasti so zato posebej za tigre zaščitile 50 habitatov, ki se raztezajo od severovzhoda ob vznožju Himalaje do zahodne in osrednje Indije.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button