Glasba

Plakat za koncert The Beatles prodan za rekordnih 275 tisoč dolarjev

Plakat za koncert Beatlov na newyorškem stadionu Shea avgusta 1966 je na dražbi prinesel 275 tisoč dolarjev oziroma 255 tisoč evrov. Dražbena hiša Heritage Auctions je v ponedeljek sporočila, da gre za rekordni znesek za koncertni plakat.

Plakata zaradi dobre ohranjenosti ni bilo treba obnavljati. Pred tem ni bil v lasti zbiratelja, ampak je desetletja pripadal nekomu, ki se ni zavedal njegove vrednosti, dokler ga niso prodali na dražbi.

Britanska skupina The Beatles je na stadionu Shea v New Yorku prvič nastopila leta 1965, ko je bila na vrhuncu slave, a glede na poročila takratnih časopisov koncerta naslednje leto niso mogli razprodati. New York Times je takrat poročal, da je bilo 23. avgusta 1966 prostora še za 10 tisoč oboževalcev. Šest dni zatem je skupina v San Franciscu odigrala svoj zadnji koncert.

Četverica iz Liverpoola se je do sredine 60. let usmerila v nekoliko bolj eksperimentalno glasbo, ki je le redko delovala na velikih stadionih. Poleg tega so bili The Beatles kritični do glasnih oboževalcev, zato so se odločili, da bo to njihova zadnja turneja.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button