Tehnologija

Ena baterija je lahko usodna

Letala lahko strmoglavijo že zaradi ene same baterije v prtljagi.

Ali veš, da Li-ion baterije na letalu predstavljajo nevarnost? Obstaja namreč možnost, da zagorijo in eksplodirajo.

Serija testov, ki jih je izvedla Ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA), je pokazala, da lahko pregrevanje litij-ionske baterije povzroči požar na letalu. To preobremeni sisteme za preprečevanje požara v tovorni kabini, nato se lahko preobremenjenost prenese po celotnem letalu. Gre za  zaskrbljujočo ugotovitev, ki kaže, da avtomatsko gašenje ne zadošča za varnost pred požarom na letalu.

Li-on baterije so najpogosteje uporabljene baterije. To so  polnilne baterije,   priljubljene zlasti zaradi visoke energetske učinkovitosti in dolge življenjske dobe. Trenutno se množično uporabljajo v skoraj vseh vrstah prenosnih elektronskih naprav, vključno s prenosniki, predvajalniki glasbe, kamerami, tabličnimi računalniki in mobilnimi telefoni. Kljub temu večina ljudi ne pozna možnih nevarnosti, ki jih predstavlja njihova uporaba. Baterije lahko doživijo napako, zaradi katere se pregrejejo do te točke, da se vnamejo. Podobno se lahko zgodi tudi zaradi prenapolnjene baterije ali kratkega stika. Treba je poudariti, da pride do tega zelo redko. A primeri eksplozij telefonov in prenosnikov so kljub temu vsem znani.

Eden najbolj odmevnih je zagotovo Samsung Galaxy Note7. Samo dva meseca po uradni predstavitvi telefona, so tega umaknili iz prodaje. V tem času se je namreč pojavilo okoli 100 poročil o vžigu telefona. Več kot tri milijone kupcev telefona so prosili, naj telefone raje vrnejo. Na letalih je Note7 postal prepovedan.

Zaradi tveganj so pri Ameriški zvezni upravi za letalstvo sprejeli prepoved nošnje rezervnih oz. dodatnih baterij na letalo. Predmete, ki vsebujejo baterije, je potrebno prinesti v ročni prtljagi. Na tak način se lahko posadka letala lažje spopade s plameni, kot če bi ti izbruhnili med samim tovorom. Baterij prav tako ne smemo shranjevati v bližini vnetljivih stvari, kot so parfumi ali laki za lase.

Pri Ameriški zvezni upravi za letalstvo so poudarili, da lahko že en dogodek eksplozije baterije preseže zmogljivosti letala, da bi se spopadli s situacijo. To jih je spodbudilo, da so na Mednarodno organizacijo civilnega letalstva ZN naslovili prošnjo po popolni prepovedi elektronike, ki je večja od mobilnega telefona. Njihov predlog je bil zavrnjen.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NKB
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button