Kultura

Joker z 11 nominacijami, po 13 letih prva dvojna nominacija med igralci

Največ, 11 nominacij za oskarje je dobil film Joker Todda Phillipsa, s po desetimi nominacijami sledijo Irec Martina Scorseseja, 1917 Sama Mendesa in Bilo je nekoč v Hollywoodu Quentina Tarantina. Nagrade bodo podelili 9. februarja.

Joker je nominiran za najboljši film, najboljšega režiserja in za glavnega igralca – Joaquin Phoenix. Ob tem je dobil še osem nominacij. Tudi Irec, 1917 in Bilo je nekov v Hollywoodu so nominirani v kategorijah za najboljši film in režiserja, za najboljšega igralca pa le še Leonardo di Caprio iz filma Bilo je nekoč v Hollywoodu.

Podelitev bo na sporedu 9. februarja 2020, prenašala pa jo bo televizija ABC.

Za najboljši film so nominirani še Ford proti Ferrariju (režiser James Mangold), Jojo Rabbit (Taika Waititi), Čas deklištva (Greta Gerwig), Zakonska zgodba (Noah Baumbach) in južnokorejski film Parazit (Bong Joon-ho). Režiser zadnjega je tudi v tekmi za režijskega oskarja.

Za izvirni scenarij sta iz omenjene četverice, ki je dobila največ možnosti za nagrade, nominirana Tarantino in Mendes skupaj s Krysty Wilson-Cairns, v isti kategoriji pa še Rian Johnson kot scenarist filma Nož v hrbet, Baumbach (Zakonska zgodba) in Bong Joonho skupaj z Jin Won Han (Parazit).

Poleg Phoenixa in Di Capria so za najboljšo moško vlogo nominirani Antonio Banderas v filmu Bolečina in slava Pedra Almodovarja, Adam Driver (Zakonska zgodba) in Jonathan Pryce v filmu Dva papeža Fernanda Meirellesa.

Scarlett Johansson nominirana za glavno in stransko igralko

Kot edina temnopolta igralka je Cynthia Erivo iz filma Harriet režiserke Kasi Lemmons nominirana v ženski kategoriji, za oskarja za glavno žensko vlogo pa se potegujejo še Scarlett Johansson (Zakonska zgodba), Saoirse Ronan (Čas deklištva), Charlize Theron iz filma Bombshell in Renee Zellweger iz filma Judy.

Za stransko moško vlogo so nominirani Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Al Pacino in Joe Pesci iz filma Irec, Anthony Hopkins (Dva papeža) in Brad Pitt (Bilo je nekoč v Hollywoodu). V kategoriji stranska ženska vloga je prav tako nominirana Scarlett Johansson, tokrat za film Jojo Rabbit. Ob njej pa še Kathy Bates v drami Richard Jewell. Laura Dern (Zakonska zgodba), Florence Pugh (Čas deklištva) in Margot Robbie (Bombshell). Johanssonova je tako po 13 letih prva med igralci in igralkami z dvema nominacijama za oskarja.

Nominacija tudi v Makedonijo

Film Parazit in španski Bolečina in slava se potegujeta tudi za oskarja za najboljši mednarodni igrani celovečerec. V tej kategoriji, ki se je doslej imenovala oskar za najboljši tujejezični film. So nominirani še Medena dežela iz Severne Makedonije (režija Tamara Kotevska in Ljubomir Stefanov), Corpus Christi iz Poljske (Jan Komasa) in Nesrečniki iz Francije (Ladj Ly).

Slavnostna podelitev nagrad 9. februarja v Los Angelesu bo drugo leto zapored potekala brez voditelja. Po treh desetletjih so bili oskarji prvič brez voditelja lani, odločitev pa se je izkazala za uspešno, saj se je gledanost v primerjavi z letom prej dvignila.

 

 STA
 Blitz Slovenija

Sorodni članki

Back to top button