Kulsko

Začenja se spletni 36. Slovenski knjižni sejem

Z literarnim večerom in podelitvijo Schwentnerjeve nagrade se bo drevi začel Slovenski knjižni sejem (SKS), ki bo potekal v spletni obliki. Poleg sejemskega dela, na katerem se bo predstavilo 97 založb, bodo v 36. izdaji ponudili več kot 100 spletnih dogodkov, od katerih jih bodo 14 prenašali ob določenem času.

Sejem bo ob 18. uri uvedla otvoritvena prireditev v obliki literarnega večera z literati Barbaro Korun, Borutom Gombačem, Markom Levačićem in Nušo Ilovar. Otvoritveni nagovor pa bo imel pesnik Niko Grafenauer. Grafenauerju bodo ob 80. rojstnem dnevu dan pozneje pripravili še posebno prireditev.

Mesto v gosteh je letos Novo mesto, častna gostja pa Španija. Tako bodo med drugim prek spleta gostili španska književnika Olgo Novo in Juana Bonilla. Oba sta pred kratkim prejela špansko državno nagrado v kategorijah poezije in proze. Založba Družina pa bo prek spleta gostila katalonsko pisateljico Pilar Rahola.

Na sejmu bodo poleg Schwentnerjeve nagrade podelili še veliko nagrado SKS – knjiga leta in nagrado za najboljši literarni prvenec SKS. Društvo slovenskih književnih prevajalcev pa bo na sejmu Lari Unuk podelilo nagrado Radojke Vrančič.

Osrednji del bo predstavljalo sejemsko dogajanje, ki bo potekalo v duhu časa oz. epidemije pod sloganom Narazen, a vendarle skupaj. Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS bo v sodelovanju s Cankarjevim domom ponudila spletno razstavišče, nakupovanje knjig in pestro spremljevalno dogajanje s spletnimi dogodki za splošno in strokovno javnost.

Virtualna platforma bo prodajna in programska, razstavljavci se bodo lahko predstavili v e-katalogu, kjer bodo predstavljene sodelujoče založbe in na koledarju virtualnih dogodkov. Likovna podoba letošnjega sejma je nastala na osnovi ilustracije Huiqin Wang iz slikanice Milana Dekleve o Almi M. Karlin.

SKS bo prvič potekal na spletu. Kot je za STA zapisal predsednik upravnega odbora sejma Zdravko Kafol, je koronakriza organizatorje prvič v 48 letni zgodovini SKS postavila pred vprašanje, kakšen knjižni sejem pripraviti. Tudi v luči tega, da je bilo kar nekaj sejmov po Evropi odpovedanih ali prestavljenih. Najprej so si želeli pripraviti hibridni sejem, kot preplet spletnih in živih dogodkov, s poslabšanjem epidemiološke situacije pa so vse sile usmerili v spletno izdajo.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button