NoviceOkolje

Več krajev po Sloveniji zaradi poplav odrezanih od sveta

Zaradi močnega deževja, ki v nekaterih delih Slovenije od četrtka zvečer povzroča nevšečnosti, so vso noč na delu številne gasilske ekipe. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so v zadnjih 12 urah zabeležili več kot 1000 dogodkov, na pomoč ljudem pa so priskočili gasilci iz 168 gasilskih enot. Iz treh kampov so morali evakuirati ljudi.

Gorenjska pod vodo: poplavljenih več kot 100 objektov, grozijo plazovi

Obilne padavine so na številnih območjih Gorenjske povzročile razlivanje vodotokov in zemeljske plazove. Poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid je za STA pojasnil, da je trenutno najbolj prizadeto škofjeloško območje s Selško in Poljansko dolino, ki sta zaradi zaprtih cest odrezani. Težave so tudi v tržiški občini.

“Dejansko je cela Gorenjska pod vodo,” je situacijo na kratko povzel Šmid. Kot je pojasnil, je na območju potoka Mošenik v tržiški občini voda prestopila bregove in približno dva kilometra dere po cesti.

Štab Civilne zaščite Občine Gorenja vas – Poljane sporoča, da hiše in ceste ogrožajo tudi številni plazovi. Prostovoljnemu gasilskemu društvu Trebija je v intervenciji plaz zasul in poškodoval gasilsko vozilo, poplavljena je športna dvorana v Gorenji vasi.

Občane prosijo, naj ravnajo samozaščitno, se čim bolj samoorganizirajo, saj zaradi številnih intervencij gasilci in drugi, ki pomagajo pri reševanju trenutno najbolj urgentnih situacij, ne morejo takoj posredovati. Ljudem svetujejo, naj se ne odpravljajo od doma, tudi na delo ne, če ni nujno potrebno.

Številne ceste po občini so neprevozne zaradi poplavljanja, podrtega drevja in plazov. Priporočljivo je tudi, da se občani ne zadržujejo v bližini vodotokov, naj spremljajo vremenske razmere ter pazijo na svojo varnost in varnost bližnjih. Iz Žirov poročajo, da je zalitih več kot 100 objektov, med njimi tudi več podjetij in gospodarskih objektov.

Zaradi izrednih vremenskih razmer in posledičnega kaljenja vodnih virov je marsikje na Gorenjskem uveden ukrep preventivnega prekuhavanja pitne vode.

Poplavljena tudi Koroška in Zgornjesavinjska

Razmere se spreminjajo iz minute v minuto, zaprt je most pri Dravogradu, zelo težko je priti do Prevalj in Črne na Koroškem. Na svojih domovih je ujetih veliko Korošcev, ki kličejo na pomoč, saj jih voda zaliva.

V Slovenj Gradcu so morali že dvakrat sprožiti sireno zaradi izlitja reke Suhadolnice. V Črni na Koroškem pa gasilci zelo težko pridejo do krajanov, saj je reka Meža zalila center mesta, zelo visok je tudi vodostaj reke Drave v Dravogradu. Poplavljena je tudi Mežica.

Poveljnik Civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janez Melanšek je danes za STA povedal, da je večina cest v Zgornji Savinjski dolini neprevozna in poplavljena, do Občine Solčava pa se sploh ne more priti. Reka Savinja je namreč prestopila bregove, čez dan pa se težave z izlitjem reke pričakujejo na območju Laškega, ki naj bi bilo poplavljeno.

Izredne razmere v Komendi, ki je pod vodo

Meteorne vode so na območju občine Medvode zalile več objektov, sprožili so se plazovi. Z območja doline Ličnice v občini Medvode pa so se odločili evakuirati stanovalce. Zbirno mesto je športna dvorana Medvode, je sporočila občina na družbenih omrežjih.

Moste pri Komendi so popolnoma pod vodo. Ko se razmere vsaj nekoliko umirijo, bodo gasilci začeli z izčrpavanjem vode, so sporočili na Facebooku.

Razmere so resne tudi v občini Kamnik. Zaradi razglašene izredne nevarnosti so zaprti vrtci v kamniški občini. Občane pozivajo, naj preventivno prekuhavajo vodo. Vse ekipe so na terenu in rešujejo dobave pitne vode glede na trenutno stanje infrastrukture.

Kakšno je stanje v Podravju?

Nočno deževje na območju Podravja kljub povečanemu pretoku Drave še ni povzročilo večjih težav. V devetih občinah so do sedaj opravili okoli 40 intervencij. Šlo je za manjša posredovanja gasilcev, predvsem za črpanja vode iz objektov in podrtih dreves, trenutno pa so neprevozne nekatere lokalne ceste.

Zaradi visokega pretoka Drave, ki v tem trenutku na območju jezu Melje znaša že skoraj 1800 kubičnih metrov na sekundo, so že bile sprožene opozorilne sirene na območju Maribora, Dupleka in Starš. V Selnici ob Dravi pa je prišlo tudi do plazu, kakršnih je po njenih besedah v prihodnjih dneh pričakovati kar nekaj, saj so tla že dodobra namočena še iz preteklih deževnih dni.

Večjih težav pa za zdaj nimajo na območju Spodnjega Podravja, kjer trenutno beležijo zgolj precej povečan pretok Drave in kljub slabi napovedi upajo, da bo ta ostala v svoji strugi oziroma ter se bo razlivala zgolj na nenaseljenih območjih. V mejah normale so za zdaj tudi pretoki Dravinje in Pesnice.

STA
Nejc Bernik (Facebook)

Sorodni članki

Back to top button