Izobraževanje

Prof. dr. Marjan Mernik v USERN-u

Redni prof. dr. Mernik postal član častnega svetovalnega odbora USERN.

Redni profesor FERI UM dr. Mernik je zaradi svojih vidnih uspehov dobil povabilo v častni svetovalni odbor mreže USERN, ki ga sestavlja 14 Nobelovih nagrajencev, kakor tudi več kot 300 gornjih 1 % znanstvenikov iz celega sveta.

Med uspehi, ki so pripomogli k povabilu dr. Mernika,na katerega se je tudi pozitivno odzval,je zagotovo veliko doprineslo tudi dejstvo, da je ta bil leta 2017, kot edini iz Slovenije za področje računalništva in informatike, imenovan za visoko citiranegaraziskovalca s strani Clarivate Analytics.

»Biti v takšnem odboru je zagotovo velika čast zame, za inštitut in fakulteto. Eden izmed ciljev USERN je tudi vzpodbujati mlajše raziskovalce, da nadaljujejo začrtano pot. Na Inštitutu za računalništvo se še kako zavedamo, da je potrebno mlajšim pomagati, saj je pot raziskovalca velikokrat povezana z neuspehi, ki pa nas na koncu pripeljejo do pomembnih odkritij in rešitev. Sodelovanje in članstvo mi bo omogočilo lažjo navezavo stikov z najboljšimi raziskovalci po vsem svetu, čeprav že sedaj veliko sodelujem z raziskovalci iz Evrope, Amerike, Azije, Avstralije in Afrike,« se uspeha veseli red. prof. dr. Marjan Mernik.

USERN je neodvisna, neprofitna in nevladna mreža, katere vizija je promovirati vrhunsko znanost z namenom, da bi si izboljšali kvaliteto življenja in poskrbeli za ohranitev javnih dobrin za prihodnje generacije.

Dr. Mernik že več kot 20 let poučuje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru (UM), na kateri je tudi sam študiral. Je predstojnik Inštituta za računalništvo. Med leti 2004 in 2007 je izkušnje pridobival in delil na University of Alabama v Birminghamu v Združenih državah Amerike, kjer občasno še vedno predava kot gostujoči profesor. Več informacij o profesorju in njegovih raziskavah je dosegljivih tudi na tej povezavi.

»Mreža USERN združuje vrhunske znanstvenike in raziskovalce v svetovnem merilu. Zato nam je še posebej v čast, da so tudi člani Univerze v Mariboru z njihove strani prepoznani kot izjemni znanstveniki, ki s svojim zgledom tudi bistveno pripomorejo k večjemu zanimanju za vrhunsko znanost pri mlajših generacijah. Prof. dr. Merniku ob tem izjemnem dosežku iskreno čestitam,« je ob tem poudaril rektor UM prof. dr. Zdravko Kačič.

Nanj so seveda ponosni tudi na fakulteti. Dekan FERI UM prof. dr. Borut Žalik, je ob uspehu kolega povedal, da je to velika čast za fakulteto.»Smo zelo ponosni, da imamo med nami profesorja, ki je, poleg kvalitetnega prenašanja znanja na mlade, tudi izjemno mednarodno uspešen, nagrajen in prepoznan. Pokazal je, da je možno tudi v našem okolju z zelo omejenimi raziskovalnimi sredstvi, presegati dobre in se pridružiti najboljšim. Prof. Mernika odlikujejo neizmerna delavnost, vztrajnost, neomajnost in raziskovalna poštenost. To so vrednote, ki so, poleg talenta seveda, ključne za njegove uspehe. Pri tem pa je potrebno poudariti, da prof. Mernik na fakulteti ni osamljen, saj cela fakulteta stremi k raziskovalni odličnosti in mednarodni prepoznavnosti.«

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUM
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780UM

Sorodni članki

Back to top button