Življenjski slog

Ali je normalno, da v dolgotrajnem razmerju čustva zbledijo?

Te zanima, kaj lahko storiš, ko v razmerju izgubiš čustva do svojega partnerja? Kako se najlažje spopasti s to problematiko? Beri naprej.

Odnosi niso preprosti in pogosto se zgodi, da romantična čustva zbledijo in se soočamo z odločitvijo, ali ostati s partnerjem ali ne. Če si tudi ti trenutno v  podobnem položaju in nisi prepričan/-a, kako naprej, ti predstavljamo nekaj nasvetov. Torej, kako se boš najlažje spopadel/-a z nastalo situacijo?

Da nekaj ne »štima«, lahko vidiš hitro

 • Najprej se nehaš pogovarjati. Če sta si s partnerjem/-ico včasih drug drugemu povedala vse podrobnosti svojega dneva, se to zdaj ne dogaja več. To je lahko znak izgubljanja povezave.
 • Vajin odnos se je spremenil. Če se ti zdi, da se do drugih obnašaš enako, do partnerja pa drugače kot običajno, je to morda znak, da se je vajin odnos spremenil.
 • Za partnerja/-ico imaš manj časa. Počutiš se, kot da se umikaš od svojega partnerja/-ice ali se ne pogovarjata več.
 • Ignoriraš svojega partnerja/-ico. Če si včasih nenehno spraševal/-a o tem, kje je in kaj počne, tega zdaj ne počneš več.
 • Ne prepirata se več. Morda se ti zdi, da prepir ni vreden tvojega časa. Ali pa se ti zdi, da je preprosto vseeno.

Čeprav so to najpogostejši red flagi, na katere moraš biti pozoren/-a, to še ne pomeni, da je vajinega razmerja konec. Če sta v razmerje pripravljena vložiti delo in ponovno zanetiti iskrico, vama to lahko uspe!

So se vajine poti razšle?

Ampak, kako?

Če želita ponovno oživiti vajin odnos, lahko to tudi storita. Najpomembnejši dejavnik je, da si s partnerjem/-ico želita isto stvar, pa naj bo to pogovor ali razhod. Če eden od vaju ne želi rešiti razmerja, se to ne bo izšlo. Skupaj morata strmeti k istemu cilju!

Poskusita lahko:

 • Vzemita si čas za razmislek. Razmislita o tem, kakšen je bil vajin odnos, preden sta začela izgubljati čustva. Vprašajta se, kaj je bilo drugače. Sta drug do drugega ravnala tako kot zdaj?
 • Poskusita podoživeti dobre trenutke razmerja. Majhne stvari se morda zdijo nepomembne, vendar so v resnici lahko bistvenega pomena. Pomembno je, da se spomnita, kaj ste nekoč čutila.
 • Ohranjajta in podpirajta svoje in partnerjeve interese. V zgodnjih fazah razmerja, včasih znanih kot faza medenih tednov, se oba še vedno vidita kot ločena. Počneta svoje stvari in se v njih počutita izpopolnjena. Pogosto so prav te lastnosti tiste, zaradi katerih sta se zaljubila drug v drugega.
 • Zgradita kulturo hvaležnosti in spoštovanja. Vsi imamo svoje napake. Namesto da se osredotočata na pomanjkljivosti, se jih naučita sprejeti in seveda izraziti stvari, ki jih cenita na svojem partnerju/-ici!
 • Pogovorita se! Čeprav se morda zdi očitno, mnogi pari pozabijo, kako se usesti in pogovoriti drug z drugim. Majhni pogovori vama lahko pomagajo odpreti vrata v svet.
 • Spet dejtajta. Preprosto je prenehati posvečati pozornost svojemu partnerju/-ici. Če želita znova obuditi čustva, morata razmerju posvetiti več pozornosti.
Ponovno obuditi ljubezen je mogoče.

Je izguba čustev OK?

Največje vprašanje pa je, ali v razmerju po izgubi čustev ostati? Če so v razmerju težave, bo ta odločitev padla slej ko prej. Samo vidva se lahko odločita, katera pot je prava. Začnita tako, da razmislita o prednostih in slabostih razmerja. Kakšna bo prihodnost, če razmerje prekineta?

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button