Zdravje

Kljub pandemiji ostanimo aktivni

Pandemija covida-19 ne sme biti izgovor za nezadostno telesno dejavnost, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Kot so opozorili, so bili sicer že pred koronsko krizo številni premalo fizično aktivni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

WHO v najnovejših smernicah o fizični aktivnosti poudarja, da je telesna vadba pomembna za fizično in duševno zdravje. Sedeče vedenje pa ima lahko resne posledice. Sedeče vedenje se nanaša na vsako sedečo ali ležečo aktivnost v budnem stanju, pri kateri je poraba energije manjša ali enaka 1,5 metabolnega ekvivalenta (MET).

“WHO vse poziva, naj med pandemijo covida-19 ostanejo aktivni,” je novinarjem dejal Ruediger Krech, pri organizaciji pristojen za promocijo zdravja. “Če ne bomo ostali aktivni, tvegamo pandemijo bolezni, ki bodo posledica sedečega načina življenja,” je opozoril.

Vpliv pandemije na telesno aktivnost še ni znan

Za zdaj še ni jasnih statistik, kakšen je vpliv pandemije na telesno aktivnost, a številni so zaradi ustavitve javnega življenja, omejitev gibanja, zaprtja telovadnic in drugih ukrepov prisiljeni ostati doma in so prekinili običajno telesno aktivnost. To je še bolj zaskrbljujoče, ker že pred pandemijo številni niso boli zadosti aktivni.

Po ocenah WHO bi lahko s tem, da bi več ljudi prepričali v gibanje, lahko preprečili do pet milijonov smrti na leto.

“Fizična aktivnost je ključna za zdravje in dobro počutje – lahko življenju doda leta in letom življenje,” je poudaril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Vsak gib šteje,” je dodal.

Redna telesna aktivnost je ključna za preprečevanje bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa 2 in raka. Zato WHO priporoča najmanj dve uri in pol do pet ur zmerne do živahne aerobne vadbe na teden, otroci in najstniki pa bi se morali gibati najmanj eno uro dnevno. A statistični podatki kažejo, da četrtina odraslih in 80 odstotkov najstnikov ne dosega tega cilja.

Telesna nedejavnost zdravstvene blagajne po svetu stane 54 milijard ameriških dolarjev (okoli 45 milijard evrov) letno, še 14 milijard dolarjev (okoli 12 milijard evrov) pa se izgubi zaradi zmanjšane produktivnosti. A dobra novica je, da vsaka telesna aktivnost zmanjša negativne učinke predolgega sedenja.

Smernice WHO izpostavljajo koristi telesne dejavnosti v vsakdanjem življenju, bodisi doma, na poti ali na delovnem mestu. Organizacija tudi poudarja, da je aktivno življenje koristno za vse, ne glede na njihove telesne sposobnosti. Tako k telesni dejavnosti spodbuja tudi nosečnice ter invalide. Starejšim priporoča vaje za ravnotežje in koordinacijo gibov ter krepitev mišic, s čimer bi se izognili padcem.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button