Zdravje

V Nemčiji največ okužb s koronavirusom doslej, sprejeti novi ukrepi

V Nemčiji so v minulem dnevu zabeležili kar 6638 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije, je davi sporočil Inštitut Roberta Kocha (RKI). Zaskrbljujoč podatek prihaja le nekaj ur po tem, ko so nemška kanclerka Angela Merkel in voditelji zveznih dežel dosegli dogovor o občutni zaostritvi protikoronskih ukrepov.

Doslej so največ novih primerov v Nemčiji zabeležili 28. marca, ko jih je bilo 6294. V sredo je ta dnevni rekord padel. Nemčija se je pridružila več drugim evropskim državam, ki v zadnjem času poročajo o več novih okužbah kot na vrhuncu prvega vala pandemije covida-19. Skupaj so doslej v Nemčiji našteli 341.223 okužb. 33 obolelih s covidom-19 je v sredo umrlo.

V sredo zvečer so sicer kanclerka in ministrski predsedniki nemških zveznih dežel po dolgih pogovorih dosegli dogovor o občutni zaostritvi ukrepov. To bi naj pomagalo zajeziti širjenje virusa. Gre predvsem za strožja pravila glede uporabe zaščitnih mask. Poleg tega pa še omejitve zbiranja in omejitev delovanja lokalov na območjih, kjer je epidemiološka slika slaba.

Merklova je dogovor pospremila s svarilom, da je Nemčija v “odločilni” fazi prizadevanj za zajezitev covida-19. Dodaja, da je treba na vsak način ustaviti eksponentno rast, ki so ji že priča. Še posebej je pozvala mlade, naj se danes izogibajo zabavam, da bodo lahko jutri uživali življenje.

V zasebnih prostorih omejeno zbiranje na največ dve gospodinjstvi

Med poglavitnimi spremembami so omejitev vseh zbiranj na največ 10 ljudi. Poleg tega velja tudi omejitev zbiranj v zasebnih prostorih na člane največ dveh gospodinjstev. To velja za območja, kjer so potrdili več kot 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev v tednu dni. Teh pa je že kar nekaj, med drugim Berlin, Frankfurt in Köln. Drugod bodo zbiranja na javnih mestih omejena na 25, na zasebnih pa na 15 ljudi, poroča Deutsche Welle.

Bari in restavracije na omenjenih tveganih območjih se bodo morali zapreti najkasneje ob 23. uri. To sicer v žariščih, kot sta Berlin in Frankfurt, velja že sedaj. Na območjih, kjer potrdijo več kot 35 novih okužb na 100.000 prebivalcev v tednu dni, bodo maske obvezne na vseh javnih mestih, kjer se zbira več ljudi brez varne medsebojne razdalje.

Na sestanku pa niso mogli doseči dogovora glede omejitev za obiskovalce s tveganih območij znotraj Nemčije, zato so to odločitev preložili na november.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button