Bivanje

Parkirišča za študente: omejitve in alternativne možnosti

V Mariboru, mestu mladih in študentskega življenja, se še vedno pojavlja velik izziv študentov - parkiranje. Kot univerzitetno mesto se Maribor sooča z rastočo potrebo po dostopnem in cenovno ugodnem parkiranju za študente. Kljub prizadevanjem za izboljšanje razmer se študenti še vedno soočajo s težavo, kako si zagotoviti dostopno parkirno mesto.

V Mariboru se nadaljuje dilema študentov glede parkiranja, saj parkirišča do nadaljnega ostajajo plačljiva. Študenti so postavljeni pred izziv, kako si zagotoviti dostopno parkiranje. Čeprav občina ponuja možnost mesečnih dovolilnic, se ta rešitev izkaže za nedosegljivo za večino študentov, ki nimajo stalnega prebivališča v Mariboru.

Kakšne možnosti sploh imajo študenti?

Zdi se, da je občina z možnostjo mesečne dovolilnice za parkiranje, ki znaša 30 evrov mesečno, poskušala omiliti pritisk na študentske denarnice. Pri tem je pomembno izpostaviti, da sam najem parkirnega prostora, ne zagotavlja prostega parkirnega mesta.

Ključna ovira, ki študentom preprečuje dostop do te možnosti, je zahteva po stalnem prebivališču v Mariboru. To postavlja večino študentov v neugoden položaj, saj jih mnogo potrebuje parkirišče prav zato, ker stanujejo preblizu, da bi stanovali v študentskem domu, a hkrati predaleč in se zato pripeljejo z avtomobilom. Mestna občina Maribor je ozaveščena o tej problematiki, o čemer smo poročali v preteklem članku.

parkiranje, Koroška cesta, študentski kampus, študentje, parkirišča, bela cona, MOM
Maribor se sooča s stalno potrebo po dostopnem in cenovno ugodnem parkiranju za študente.

Smo prišli do optimalne rešitve?

Študenti se znajdejo v začaranem krogu. Zagotovo moramo razmišljati trajnostno, a je zaradi odmaknjenosti od centra Koroška cesta težje dosegljiva. To pomeni, da bi študenti morali kombinirati več prevozov, kar časovno ni optimalno.

Alternativne možnosti, kot je uporaba mestnega avtobusa in parkirišča, sicer ponujajo rešitev. A s temi možnostmi prihajajo večji stroški, saj bi morali za to odšteti kar 49 evrov mesečno. Omogoča pa – zraven uporabe parkirnega prostora – še uporabo javnega prevoza, kar za mnoge ni rešitev, saj bi to pomenilo dodaten strošek. Poleg tega je vprašanje, ali je javni prevoz vedno učinkovita alternativa za študente, ki imajo razpršene urnike in morajo kombinirati več prevozov. Med tem, ko so še lansko leto tam študenti Fakultete za naravoslovje in matematiko, Pedagoške in Filozofske fakultete parkirali zastonj.

parkiranje, parkirišča, bela cona, MOM, študentski kampus, študentje, Koroška cesta
Študenti iščejo brezplačne alternative.

Kako se to kaže v praksi?

V luči teh težav se postavlja vprašanje, kje naj študenti sploh parkirajo. To, v kolikšni meri so ta parkirišča dejansko cenovno dostopna za študente, se kaže v zapolnjenosti parkirišča. Iz dneva v dan je v primerjavi z lanskim letom vidna razlika. Med tem, ko so bila prej na Koroški cesti – ko so še bila brezplačna – parkirišča polna, so danes na pol prazna.

Rečemo lahko, da študentom ni omogočen enostaven in dostopen dostop do parkirnih mest. V študentski rutini se to vsakodnevno kaže tako, da se študenti odpravljajo na fakulteto, kjer se soočajo s skrbmi in negotovostjo glede tega, kje in za koliko časa naj parkirajo svoje avtomobile, medtem ko preživljajo čas na fakulteti.

Rebeka KRASNIĆ
Arhiv DOSTOP.si

Rebeka Krasnić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button