Novice

MOM v beli coni na Koroški cesti vzpostavlja P+R sistem parkiranja

Mestna občina Maribor bo s 1. februarjem na Koroški cesti omogočila sistem P+R parkiranja. Kaj to pomeni za študente, kako do mesečnega najema parkirnega mesta in kakšni bodo zneski?

Parkirna mesta ob Koroški cesti na robu študentskega kampusa so nedavno prešla v belo cono.
S 1. februarjem 2024 bo možna uporaba po sistemu P+R (parkiraj in presedi). Običajni možnosti urnega plačila in mesečnega najema parkirnega mesta sta Mestna občina Maribor in podjetje Marprom dodala še kombinacijo parkirišča in mesečne vozovnice za mestni avtobusni promet.

Kakšni so zneski?

Ob študentskem kampusu na Koroški cesti je urejenih okrog 90 parkirnih mest v beli coni. Cena kombiniranega najema parkirišča P+R je 49 EUR/mesec, kar vključuje tako neomejeno parkiranje kot uporabo mestnih avtobusov. Medtem strošek najema le parkirnega mesta znaša 30 EUR/mesec. Če se odločimo za kombinirano uporabo tako doplačilo za mesečno vozovnico mestnega prometa znaša 19 EUR. Cena urne postavke na parkirišču je 0,60 EUR. 

parkiranje, Koroška cesta, študentski kampus, študentje, parkirišča, bela cona, MOM
Kaj potrebujem za ureditev mesečnega najema parkirnega mesta?

Kaj potrebujem za ureditev parkirnega mesta in vozovnice?

MOM navaja, da je za ureditev kombinirane vozovnice P+R ali najem parkirnega mesta potrebno ustrezno izpolniti obrazec, do katerega lahko dostopaš tukaj. Po izpolnitvi ga posreduješ na e-naslov parking@marprom.si ali prineseš na glavno avtobusno postajo v pisarno mirujočega prometa med 8. in 14. uro, Mlinska ulica 1. Tam boš moral podpisati še najemno pogodbo.

Spomnimo …

MOM je ob koncu preteklega leta udarila z novico o širjenju bele cone na parkiriščih ob študentskem kampusu na Koroški cesti. Kljub argumentiranim reakcijam študentov in ŠOUM-a, se je parkirišče vendarle obarvalo v belo. Občina je na lokacijo postavila nove parkomate in uporabnike pozvala k uporabi mobilne aplikacije EasyPark. Parkirišče na Koroški cesti je plačljivo ob delovnikih med 8. in 19. uro. 

parkiranje, parkirišča, bela cona, MOM, študentski kampus, študentje, Koroška cesta
Parkirišča ob študentskem kampusu se je v začetku leta obarvalo v belo.

Po pritiskih in vprašanjih, ki jih so jih prejemali, so na MOM vendarle pojasnili, da uporaba avtomobila za študenta predstavlja visok strošek, ki vključuje nakup, registracijo, zavarovanje, vzdrževanje in gorivo. Ob tem so izpostavili še negativne vplive na okolje in zdravje. Študenti na drugi strani odgovarjajo, da je zaradi slabih avtobusnih povezav za mnoge uporaba avtomobila edina možnost, da pridejood doma do fakultete ali obratno.

Na občini si prav tako želijo, da bi študentje prenesli prakso trajnostnih potovalnih navad iz časa srednješolskega izobraževanja. Uporaba javnega potniškega prometa za študente je namreč na voljo po nižjih cenah.

Rebeka MIKŠA
Arhiv DOSTOP.si

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button