Priložnosti

UGM z natečajem za umetnine po pošti

Umetnostna galerija Maribor (UGM) je razpisala likovni natečaj umetniških domislic na poštnih dopisnicah na temo razburljivega leta 2020. Po vzoru mail arta oziroma izmenjave umetniških pisem po pošti vabijo kreativce in ljubitelje umetnosti, da se pridružijo v skupni akciji.

“Z natečajem podpiramo pobude civilnih iniciativ in Mestne občine Maribor po vzdrževanju umetniške kondicije v času nujno potrebne samoosamitve,” sporočajo iz galerije.

“Umetniške” dopisnice bodo zbirali do 14. decembra.

V UGM izpostavljajo, da na razstavi vrhuncev iz njihove zbirke med drugim predstavljajo zbirko poštne umetnosti (mail art) Andreja Skrbineka iz sredine 80-ih let. “Avtor je tako poskušal premagati ‘izolacijo in solipsistično ustvarjanje v ateljeju’. Danes, ko smo kljub internetu spet izolirani, se po navdih obračamo k mail artu in moči umetnosti, da nas povezuje,” navajajo v galeriji.

Razstave, ki so jo postavili konec avgusta, si trenutno ni mogoče ogledati. Zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa je galerija zaprta do nadaljnjega.

Sodelovanje in glasovanje

Potrebujete debelejši kos papirja formata A5 ali A6 (format razglednice/dopisnice) oziroma drugih manjših formatov, ki ga lahko enostavno odvržete v poštni nabiralnik. Na hrbtno stran ustvarite motiv na temo leta 2020 v poljubni tehniki (risba, kolaž, tempera, akvarel, grafika, origami idr.). Na sprednjo stran napišete naslov: Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva ulica 6, 2000 Maribor. V manjši pisavi napišite vaše ime in domač naslov. K tem lahko dodate še naslov elektronske pošte in/ali Instagram ime. Dopisnico s poštno znamko oddajte v poštni nabiralnik.

Na podlagi glasovanja na družabnih omrežjih bodo izbrali 3 najbolj priljubljene motive občinstva. 30 finalnih dopisnic pa bodo na družabnih omrežjih objavili 17. decembra 2020. Glasovanje za tri zmagovalce po izboru občinstva bo potekalo do 22. decembra 2020. Zmagovalce, bodo prejeli darilni paket UGM, pa bodo razglasili na spletni razstavi.

Več informacij je na voljo na spletni strani UGM.

 

 STA
Umetnostna galerija Maribor – UGM

Sorodni članki

Back to top button